reménykeltő eredmény

2020.09.05. 15:47

A háziméh mérge segíthet a mellrák elleni kezelésben

A méreg egyik legfőbb összetevője, a melittin nagyon hatékonyan pusztítja el az egyik legagresszívabb daganattípus sejtjeit.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Jack Hong

A háziméh mérge „rendkívüli hatékonysággal” képes elpusztítani a melldaganatok egyik legagresszívebb formájának, a háromszorosan negatív mellráknak a sejtjeit – állapították meg ausztrál kutatók.

A Harry Perkins Orvostudományi Kutatóintézet szakemberei 312 mézelő méhtől és poszméhtől származó méreg rákellenes tulajdonságait vizsgálták.

A kutatók megállapították, hogy a méreg és az egyik legfőbb összetevője, a melittin gyorsan előidézi a háromszorosan negatív mellrák és a HER2-pozitív mellrák sejtjeinek pusztulását, miközben a normális sejteket nem károsítja.

A háromszorosan negatív mellráknak, amely a melldaganatok 10-15 százalékát teszi ki, jelenleg nem létezik klinikailag hatékony, célzott kezelése.

„Megállapítottuk, hogy a melittin teljesen elpusztítja a rákos sejtek membránját 60 percen belül” – mondta Ciara Duffy, a tanulmány vezetője.

A mellrák világszerte a leggyakoribb ráktípus a nők körében.

A Nature Precision Oncology című folyóiratban publikált tanulmány szerint a melittin lyukakat idéz elő a rákos sejtek membránján, ami lehetőséget ad a sejtbe való bejutásra és a sejtpusztulás felgyorsítására.

Duffy szerint a melittin és a docetaxel (kemoterápiás gyógyszer) együttes alkalmazása rendkívül hatékonyan visszaszorította a tumornövekedést egereknél.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!