egy kutatás szerint

2020.07.19. 11:00

A korábbi előrejelzéseknél jóval kevesebb lehet a Föld lakossága az évszázad végére

Egy kutatócsoport úgy látja, hogy a jelenlegi 7,8 milliárdról 9,7 milliárdra nőhet a Föld lakossága 2064-re, de az évszázad végére már csak 8,8 milliárd lesz. Ez kétmilliárddal kevesebb, mint az ENSZ aktuális becslése.

Forrás: Shutterstock

Az ENSZ korábbi előrejelzésénél jóval kevesebb lehet a Föld lakosságra az évszázad végére – derült ki a The Lancet című tekintélyes orvosi folyóiratban közzétett elemzésből.

A világszervezet 2019-es előrejelzése azzal számol, hogy körülbelül 10,9 milliárd ember fog élni a Földön 2100-ban.

A Washingtoni Egyetem kutatói azzal érvelnek, hogy az ENSZ modellje nem veszi figyelembe a termékenységi és a halálozási mutatókat befolyásoló egyéb faktorokat, például a politikai döntéshozást.

A tudósok szerint a világ 195 országából 183-ban nagyon lecsökken majd a születések száma, az évszázad végégig 23 ország – köztük Japán, Spanyolország, Olaszország és Lengyelország – veszítheti el lakosságának legalább felét, ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak. További 34 ország népessége 25-50 százalékkal kevesebb lehet a jelenleginél. A világ legnépesebb országa, Kína lakossága 1,4 milliárdról 730 millióra csökkenhet. A kutatócsoport több forgatókönyvet dolgozott ki a népességszám kiszámítására.

A referenciaforgatókönyv szerint

Magyarország lakossága 5,2 millióra csökkenhet 2100-ra.

A tanulmány szerint Fekete-Afrika országaiban nőhet a népességszám. Nigéria 80 éven belül 800 millió lakossal a Föld második legnépesebb országa lehet India után. A szubszaharai térség országaiban összesen 3,07 milliárdan élhetnek 2100-ban.

Mivel nő a várható élettartam, 140 millióról 866 millióra emelkedik majd a 80 évnél idősebb emberek száma a kutatók szerint. Az évszázad végére a világ lakosságának több mint egynegyede, 2,37 milliárd ember lesz idősebb 65 évnél. Eközben az öt évnél fiatalabb gyermekek száma a 2017-ben feljegyzett 681 millióról 401 millióra csökkenhet.

A Bill és Melinda Gates alapítványa által finanszírozott kutatást vezető Christopher Murray a megcsappanó születésszámmal indokolja a népességcsökkenést. Míg az ENSZ előrejelzésében 1,8 gyermekes termékenységi mutatóval számolt, Murray csoportja 1,5-re becsülte ezt a számot. A szakértő szerint, ha a nőknek szélesebb körben biztosítanak hozzáférést az oktatáshoz és a születésszabályozáshoz, akkor átlagosan kevesebb mint 1,5 gyermeket vállalnak.

Bár 2035-re valószínűleg Kína lesz a világ legnagyobb gazdasága, az évszázad végére az Egyesült Államok visszaszerezheti vezető helyét, miután Kína munkavállaló korú lakossága 350 millióra apadhat. India és Nigéria ugyancsak nagyobb súlyra tehet szert a világgazdaságban.

Richard Horton, a The Lancet főszerkesztője rámutatott: a tanulmány szerint a geopolitikai erőviszonyok radikális átrendeződésére lehet számíthatani a következő évtizedekben.

„Az évszázad végére többpólusú világ fog kialakulni, amelyben a legfontosabb hatalmak India, Nigéria, Kína és az Egyesült Államok lesznek” – magyarázta.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!