Tudományos fejlődés

2021.10.03. 07:05

A koronavírus elleni vakcina mintájára készít influenzaoltást a Pfizer

A kutatással az influenzaoltások jelenlegi típusán akarnak javítani, amely 40-60 százalékos hatékonysággal véd a betegségtől.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Megkezdte az mRNS-alapú hatásmechanizmussal működő influenzaoltás klinikai próbáit az Egyesült Államokban a Pfizer. A vakcina ugyanarra a technológiára épül, mint a BioNTech vállalattal közösen készített Covid-19 elleni oltás.

A vizsgálatok korai szakaszába több mint 600 legalább 65 és legfeljebb 85 éves amerikait vonnak be.

Kathrin Jansent, az oltóanyagok kutatásának és fejlesztésének vezetője hangsúlyozta, a koronavírus lehetővé tette, hogy az mRNS-technológiában rejlő hatalmas tudományos lehetőséget kihasználják a szakemberek. Az influenzát pedig a kutató olyan területnek tartja, amelyen szükség van ilyen oltásokra.

Évente mintegy 650 ezer influenzás esetet diagnosztizálnak.

A Pfizer főként arra fókuszál, hogy összehasonlítsa az immunválasz szintjét és megbízhatóságát az mRNS-oltóanyag és a hagyományos vakcinák esetében.

A hagyományos influenza elleni vakcinához szükséges vírust a szakemberek tyúktojásokban vagy emlőssejtekben tenyésztik.

A tenyésztés után a vírusokat inaktiválják, majd oltóanyagként dolgozzák fel. Ilyen módszerrel azonban nehéz olyan oltóanyagot előállítani, amely erős immunválaszt ad és lépést tart a vírustörzsek folyamatos változásával. A kutatóknak így azt is előre kell látniuk, hogy a következő szezonban melyik influenzatörzs lesz a meghatározó.

Az mRNS-oltás előállításához nincs szükség arra, hogy a vírust tyúktojásban tenyésszék ki. Ehelyett elég elvégezniük a vírus egy bizonyos részén az úgynevezett genetikai szekvenálást. Ráadásul a módszer lehetővé teszi az oltás gyors és rugalmas előállítását.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!