Apollo 15

2019.09.07. 19:00

Engedély nélkül vittek magukkal egy levelet az űrhajósok

Az ereklyét pedig most elárverezték.

Forrás: Shutterstock

Tizenegyezer euróért (3,64 millió forintért) vásárolták meg egy pénteki hamburgi aukción azt a levelet, amelyet az Apollo 15 űrhajó asztronautái csempésztek magukkal a Holdra, majd hoztak haza.

Fotó: Az a bizonyos levél
Forrás: AFP / Axel Heimken/ dpa

A lebélyegzett borítékot 1971-ben a NASA engedélye nélkül vitte magával az Apollo 15 missziójára Davis Scott, James Irwin és Alfred Worden.

Egy német-amerikai kereskedő szervezte meg, hogy sok tucatnyi lebélyegzett levelet vigyenek el a Holdra és hozzanak haza, hogy a relikviákat később gyűjtőknek lehessen eladni. A kereskedő állítólag egy bélyegcégnek adta el a leveleket Baden-Württenbergben.

A pénteki árverésen kalapács alá került levelet egy magát felfedni nem kívánó ázsiai vásárló vette meg az Auction Galleries hamburgi aukciósházban. A licit 7500 euróról (2,5 millió forintról) indult, és 11 ezer eurónál (3,6 millió forintnál) csapott le a kalapács.

Miután a NASA tudomást szerzett a legénység üzleti vállalkozásáról, a három űrhajós többé nem vehetett részt Hold-missziókban.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!