Akciónap

2021.11.17. 10:06

A világ 80 országában hiányzik a méhnyakrák elleni oltóanyag

Világszerte évente több mint 300 ezer nő hal meg méhnyakrákban, 90 százalékuk alacsony vagy közepes jövedelmű országokban.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az Egészségügyi Világszervezet, vagyis a WHO a méhnyakrák elleni akciónap alkalmából, november 17-én arra hívta fel a figyelmet, hogy hiányzik a méhnyakrák elleni oltóanyag a világ 80 országában, ahol a megbetegedések kétharmadát észlelik.

A világszervezet pontosan egy éve tűzte ki célul, hogy a világ országaiban 2030-ig gyakorlatilag felszámolják a méhnyakrákot, az elsőt a daganatos betegségek közül. A terv szerint a határidőig az összes lány 90 százalékát be kellene oltani a humán papillomavírus, vagyis a HPV elleni vakcinával, a 35 és 45 év közötti nők 70 százalékát át kellene szűrni, a betegség által érintettek 90 százalékát pedig kezelésben részesíteni.

Az oltóanyag jelenleg 115 országban áll rendelkezésre, héttel több országban, mint tavaly. Az esetek kétharmadát adó 80 országban azonban még hiányzik a hozzáférés az oltáshoz.

Világszerte évente több mint 300 ezer nő hal meg méhnyakrákban, 90 százalékuk az alacsony vagy közepes jövedelmű országokban, holott korán felismerve a betegség gyógyítható.

Megvannak az eszközeink ahhoz, hogy a méhnyakrák a múlt részévé váljon, de a cél elérése érdekében hozzáférhetővé kell tennünk az eszközöket mindazoknak, akiknek szükségük van rá – emelte ki WHO vezetője, Tedrosz Adhanom Gebrejeszuszt.

Tavaly világszerte a 9 és 14 év közötti lányok 13 százaléka kapta meg a HPV-oltást, a koronavírus miatt 2 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

A szerdai akciónapon a méhnyakrák elleni küzdelem jegyében türkiz színben világítják ki a világ 100 híres építményét vagy természeti látványosságát, köztük a pekingi Mennyei palotát és a Niagara-vízesést.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!