Koraszülöttek világnapja

2021.11.17. 15:20

A világon minden 10. baba koraszülöttként jön a világra

A koraszülöttek világnapjának célja annak a tévhitnek az eloszlatása, hogy a koraszülöttek gyengék, lassúk és fogyatékkal élők.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A WHO meghatározása szerint a 37. hét előtti szülések koraszülésnek számítanak, és koraszülöttek a 2500 gramm súlyt el nem érő újszülöttek is. Ők a legtöbb esetben hosszú, átlagosan 2-3 hónapos kórházi kezelésre és különleges bánásmódra szorulnak. Az ő életükért vívott küzdelemre 2011 óta november 17-én hívják fel a figyelmet.

A világon 10 megszületett gyermekből egy koraszülött, a koraszülöttség pedig az újszülött-halálozások vezető oka. A világnap célja annak a tévhitnek az eloszlatása, hogy a koraszülöttek gyengék, lassúk és fogyatékkal élők.

A koraszülöttek szimpátiaszíne a lila, amely a reményt, az együttérzést, a kitartást, a bátorságot és a bizakodást szimbolizálja.

Ezért a Melletted a helyem Egyesület a Magyar Cukrász Ipartestület közreműködésével az összes magyar cukrászt felkérte, hogy a koraszülöttek világnapja alkalmából készítsenek lila süteményeket. A cukrászdákban megjelenő lila sütik megvásárlása a korszerű hazai koraszülött-ellátást támogatja.

Az akció keretében lila színnel világítják meg a Szabadság-szobrot, valamint a Debreceni Egyetem épületeit is.

Magyarországon körülbelül minden tizedik gyerek kezdi koraszülöttként az életet. Nem megfelelő ellátás esetén pedig nagy hátrányból vagy élethosszig tartó fogyatékossággal indulhatnak. Megfelelő eszközökkel, módszerekkel azonban ennek kockázatát nagy mértékben lehet csökkenteni.

Borítóképünk illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!