A Nagy Testvér mindent lát

2018.03.03. 15:15

Adatgyűjtő szoftver alapján vesznek őrizetbe embereket Kínában

Az élet minden területén gyűjtenek adatokat az emberekről.

Széles körben gyűjtött, kombinált adathalmazokat elemző szoftverek jelzései alapján vesznek őrizetbe embereket az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm területen – figyelmeztetett szerdán a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet.

Maya Wang, a HRW hongkongi kutatója elmondta:

A biztonsági kamerák felvételeitől kezdve, az egészségügyi és banknyilvántartások adatain keresztül az élet minden területén adatokat gyűjtenek az emberekről,

majd ezeket az óriási adathalmazokat összekapcsolják és előrejelző algoritmusok segítségével elemzik. A szoftver jelzései alapján a gyanúsnak látszó embereket őrizetbe veszik Hszincsiangban, egyeseket „politikai átnevelő táborba” küldenek.

Wang szerint a kínai hatóságok eljárása – amellett, hogy egyértelműen sérti a magánszférához való jogokat – önkényes letartóztatásokra is lehetőséget ad.

A China Electronics Technology Group nevű kínai állami információtechnológiai vállalat egyik leányvállalata még 2016-ban bejelentette, hogy együttműködésbe kezd a hszincsiangi kormányzattal a szélsőségek elleni küzdelem terén. Az együttműködés keretében

a cég adatokat gyűjt a helyi lakosok viselkedéséről, és értesíti a hatóságokat, ha gyanús tevékenységet észlel.

A Hszincsiang-Ujgur autonóm területen több alkalommal is fellángolt az erőszak az utóbbi években a többséget alkotó han kínaiak és a muszlim vallású ujgur kisebbség közötti feszültségek miatt.

Maya Wang szerint nem teljesen egyértelmű, hogy az adatgyűjtő eljárásnak kifejezetten az ujgur kisebbség lenne a célpontja, de a hatóságok több űrlapon is rákérdeznek az emberek vallásgyakorlásának és külföldi útjainak a részleteire.

Az adatgyűjtés rendőrségi felhasználásával kapcsolatban korábban a kínai hatóságok azt közölték, hogy a program segítségével számos tolvajt és csalót sikerült kézre keríteniük, és lelepleztek több olyan ujgur tisztségviselőt is, akik hűtlenné váltak a kommunista párthoz.

A HRW hivatalos bejelentésekre és két, közelebbről nem azonosított, de az eljárást ismerő forrásra hivatkozva tette közzé jelentését.

Borítókép: BeeBright/Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!