Európai Madármegfigyelő Napok

2021.09.27. 11:54

Az őszi madárvonulás megfigyeléséhez kérik a lakosság segítségét

A programok között távcsöves madármegfigyelés, madárgyűrűzés és kirándulás is szerepel.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A madarak őszi vonulását figyelhetik meg és rögzíthetik idén ősszel is az érdeklődők az Európai Madármegfigyelő Napok keretében október 2. és 3 között. Az esemény magyarországi koordinációját a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület végzi. A program célja, hogy információt gyűjtsenek az őszi madárvonulásról a lakosság segítségével.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület idén országszerte 18 megyében és a fővárosban, összesen több mint 50 helyszínen várja az érdeklődőket a hétvégén. A programokra nem szükséges előzetesen regisztrálni.

A rendezvény egyben verseny is az országok között. A győzteseket a helyszínek, a résztvevők és a megfigyelt madarak száma alapján hirdetik ki. Magyarország az utóbbi években mindig az első öt helyezett között szerepelt, tavaly pedig két kategóriában is dobogós helyezést ért el.

Az összesített magyar eredmények gyarapításához nem csak a szervezett helyszíneken lehet hozzájárulni. A madarakat ugyanis a kertben, az utcán és a közeli parkban is meg lehet figyelni. A begyűjtött adatokat a program honlapjáról letölthető elektronikus űrlapon keresztül lehet elküldeni vasárnap 16 óráig.

Az Európai Madármegfigyelő Napok programot a Nemzetközi Madárvédelmi Tanács, a BirdLife International indította 1993-ban. Az eseményhez azóta közép-ázsiai partnerek is csatlakoztak, így az idei rendezvényen már két kontinens őszi madárvonulásáról gyűjtenek adatokat.

Tavaly 30 ország, 1722 helyszínén csaknem 6 millió vonuló madarat figyelt meg az akció közel 24 ezer résztvevője.

A helyszínekről és a programokról az egyesület honlapján lehet tájékozódni.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!