polgári lőfegyvertartás

2021.07.21. 15:08

Bekerül a cseh alkotmányba a fegyveres önvédelemhez való jog

Már csak az államfőnek kell aláírnia az alkotmány módosítását.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Bekerül a cseh alkotmányba az ország állampolgárainak fegyveres önvédelemhez való joga – írja a Mandiner.

A cseh parlament felsőháza, a szenátus szerdán jóváhagyta, hogy az alkotmány részét képező Emberi Jogok Listáját kibővítsék egy bekezdéssel, mely szerint

„az állampolgárnak a törvényben megállapított feltételek szerint joga van fegyverrel védelmeznie saját és más emberek életét”.

Az alkotmány módosítását a képviselőház, a parlament alsóháza már korábban jóváhagyta, életbe lépéséhez már csak az államfőnek kell aláírnia. Miután úgynevezett alkotmánytörvényről van szó, az elnök nem vétózhatja meg.

Ellenkezést váltott ki az Európai Unió igyekezete a törvényes fegyvertartás korlátozására

Az alkotmány módosítása regálás az Európai Uniónak a fegyvertartást szigorító igyekezetére – hangzott el a szenátusi vitában. A javaslat kezdeményezői szerint Csehország ezzel elejét veszi annak, hogy a fegyvertartási jogot alsóbbrendű törvénnyel korlátozni lehessen, s egyben megerősíti a cseh kormány tárgyalási pozícióit az Európai Unióval szemben.

– A javaslatnak nem csak jelképes jelentősége van, biztosítékul szolgálhat a jövő szempontjából is – jelentette ki Martin Cervícek polgári demokrata szenátor. Rámutatott: az Európai Unióban erősödnek a fegyvertartást korlátozó tendenciák.

– A lakosság lefegyverzése nem hoz nagyobb biztonságot, mert a bűnözők törvénytelenül is be tudnak szerezni fegyvereket

– hangsúlyozta Cervícek.

Az alkotmányos cikkely módosításához a hatályos szabályok szerint a parlament mindkét házában a képviselők és a szenátorok legalább háromötödös támogatására van szükség, ami ez esetben megvolt. Csehországban erős ellenkezést váltott ki az Európai Unió igyekezete a törvényes fegyvertartás korlátozására a terrorizmus elleni harcra való hivatkozással. Az ezt elutasító petíciót, amely most az alkotmány módosításához vezetett, több mint százezren írták alá. A rendőrségi kimutatások szerint a 10,7 milliós Csehországban mintegy 310 ezer embernek van fegyvertartási engedélye.

Borítókép: Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!