cukidzsi

2018.10.07. 17:35

Bezárt a világ legnagyobb és leghíresebb halpiaca

Megtartották az utolsó árverést a világ legnagyobb halpiacán, a jelentős turistalátványosságnak számító Cukidzsin, amely helyett napokon belül egy közeli mesterséges szigeten nyílik új, ultramodern halpiac.

Miss International Beauty Pageant contestants, (L-R) Miss Paraguay Fayima Tatiana Rolin Trombetta, Miss Venezuela Diana Macarena Croce Garcia, Miss Peru Tiffany Lopez, Miss Nicaragua Helen Martinez Treminio, 2016 Miss International Beauty Pageant first runner up Alexandra Britton from Australia, Miss Honduras Vanessa Villars, Miss Spain Elizabeth Victoria Ledesma Laker, Miss Mexico Citlaly Higuera and Miss Panama Darelys Santos pose with Kiyoshi Kimura (C), president of sushi restaurant chain Sushi-Zanmai, and a 250-kilogram bluefin tuna at his main restaurant near the Tsukiji fish market in Tokyo on November 12, 2017. The 69 contestants will compete for the Miss International crown on November 14, 2017 in Tokyo. / AFP PHOTO / Toshifumi KITAMURA

Fotó: AFP

A 83 éve alapított és évente turisták tízezreit vonzó halpiacot azért zárják be, mert elavult csarnokai és higiéniai viszonyai nem felelnek meg a mai követelményeknek. Helyén átmenetileg autóparkolót alakítanak ki a 2020-as olimpia számára.

A piacon naponta 1700 tonna hal és egyéb tenger gyümölcse cserélt gazdát.

A szombaton tartott utolsó árverésen 4,3 millió jenért (10,7 millió forint) kelt el a legdrágább tétel, egy 162 kilós tonhal.

A régi halpiac helyett a közeli Tojoszu városnegyedben 5 milliárd dollárért épült vadonatúj halpiac, amely október 11-én, csütörtökön kezdi meg működését.

A Cukidzsiról 900 kereskedőnek kell átköltöznie, egy felmérés szerint 80 százalékuk ellenezte a piac áthelyezését.

A tojoszui halpiacon üvegfal mögül, egy külön e célra épült kilátóról nézhetik meg az érdeklődők a híres hajnali, fél 5-kor kezdődő és egy órán át tartó halárveréseket.

Érdeklődők a Cukidzsi utolsó árverésén
Fotó: Kaname Muto / AFP / The Yomiuri Shimbun

A cukidzsi halpiac bezárása két év késedelmet szenvedett, mert előbb meg kellett tisztítani súlyosan mérgező anyagoktól az új helyet, ahol korábban egy gázgyár működött.

Borítókép: a halpiac ilyen gyönyörű napokat is megélt

AFP / Toshifumi Kitamura

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!