rendkívüli kiállítás

2017.11.27. 13:26

Bill Gates kölcsönadja Leonardo da Vinci-jegyzeteit

Leonardo da Vinci (1452-1519) tudományos kéziratainak gyűjteménye, a Leicester-kódex több mint húsz év után visszatér Olaszországba – közölte a firenzei Uffizi Képtár igazgatója.

Autoportrait de Léonard de Vinci (1452-1519), peintre, sculpteur, architecte et ingénieur italien. RV-32927

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Roger-Viollet

Eike Schmidt elmondta, hogy a világhírű kéziratot jövő októberben az Uffiziben állítják ki a toszkán géniusz születésének 500. évfordulójának 2019-es ünnepi rendezvényei előtt.

A kódexet tulajdonosa, Bill Gates, a Microsoft alapítója adja kölcsön az Uffizinek 2019 januárjáig.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a Leonardo-ünnepségeket ezzel a rendkívüli kiállítással kezdhetjük” – idézte Schmidt szavait az ANSA hírügynökség.

Gates 1994-ben vásárolta meg a kódexet 30,8 millió dollárért (mai árfolyamon mintegy 13 milliárd forint) a Christie's árverésén, ezt követően többször is kölcsönadta kiállításokra.

Firenzében utoljára 1982-ben volt a kódex, akkor a Palazzo Vecchióban állították ki a korabeli tulajdonos, Armand Hammer olajmágnás és szenvedélyes műgyűjtő jóvoltából.

Hammer 1980-ban jutott az értékes kézirathoz szintén a Christie's aukcióján, melyre a névadó Leicester család bocsátotta a kódexet. A milliárdos halála után ismét elárverezték.

Thomas Coke, Leicester grófja 1719-ben vásárolta a kéziratot Guiseppe Ghezzitől, aki egy római ház régi könyvei között találta meg.

A kódex 18 nagy, kettéhajtott ívből áll, az ívek mindkét oldalára írt a szerző, így lett 72 oldalas a kötet. Története során összefűzték a lapjait, a kiállításokon azonban külön-külön mutatják be őket.

A 30-szor 22 centiméteres oldalakra Leonardo olaszul, jellegzetes, jobbról balra haladó tükörírással jegyzetelte gondolatait geológiáról, paleontológiáról, mechanikáról és csillagászatról, számos rajzzal illusztrálva.

Borítókép: AFP PHOTO / Roger-Viollet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!