Ahmet, Cemal, Jussuf

2021.01.10. 12:25

Ciklonokat neveznének el migránsokról Németországban

Bevett szokás, hogy bizonyos éghajlati jelenségeknek, mint például a hurrikánoknak neveket adnak az szakemberek, azonban a sokféleség elősegítése érdekében Németországban bevándorló hátterű neveket viselnek majd a ciklonok.

Forrás: Shutterstock

Kampány indult Németországban annak érdekében, hogy bizonyos éghajlati jelenségeket bevándorló eredetű nevekkel lássanak el. A kampány mögött a New German Media Makers (Neuen deutschen Medienmacher*innen) nevű szervezet áll – írja a V4NA.

„Bevándorló országban élünk. Ennek ellenére a hőmérsékleti csúcsoknak és mélypontoknak szinte mindig csak olyan neveik vannak, mint Gisela vagy Helmut. Ideje ezt megváltoztatni”

olvasható a kezdeményezés honlapján.

Hozzáteszik: a németeket Ahmetnek, Chanának, Khuê-nak és Romaninak is hívják.

Németországban nagyjából bárki elnevezhet egy ciklont vagy anticiklont 240–360 euró ellenében. A pénzt a Berlini Szabadegyetem Meteorológiai Intézetének (Free University of Berlins Institute of Meteorology) kell befizetni. Az összegből hallgatói projekteket finanszíroznak, és a nevek a hivatalos időjárás-jelentésekbe is bekerülnek. Ezekben a kezdeményezés révén tizennégy név szerepel majd 2021-ben.

Idén Németország időjárási eseményei arab és török ​​eredetű neveket kapnak, mint például Ahmet, Cemal és Jussuf, valamint Bozena, Bartosz, Irek, Dragica, Goran és Chana, amelyek lengyel, délszláv és héber eredetűek.

A kezdeményezést a német bevándorlásügyi hivatal is üdvözölte.

„Ahmet vagy Alex, a lényeg az időjárás jelentés! 2021-ben ez is olyan változatos lesz, mint a társadalmunk – ami egy jó dolog”

– írták a Twitteren.

Az időjárási jelenségek elnevezése azonban úgy tűnik nem lesz elég. A kezdeményezés honlapján arról is értekeznek, hogy a bevándorló elnevezések csak szimbolikusak, fontosabb, hogy a társadalom sokszínűsége mindenütt látható legyen. Szerintük ehhez szükség van a médiára is. Éppen ezért

azt javasolják, hogy 2030-ra a médiában dolgozók 30 százaléka legyen bevándorló hátterű.

A célokat több migránspárti szervezet is támogatja, azonban

a támogatók listájában feltűnik egy olyan szervezet is, amely a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítványok kifizetési listáján is szerepel.

Az Each One Teach One nevű szervezet 2018-ban 356 ezer dollárt kapott Soroséktól.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!