tünemény

2020.02.01. 21:18

Csodás látványban gyönyörködhet, aki 2083-ban felnéz majd az égre

Érdemes már most szólni az unokáknak.

Forrás: Shutterstock

Előrejelzések szerint 63 év múlva látványos csillagászati jelenségben gyönyörködhetnek éjszakánként az emberek – mondta Kiss László csillagász szombaton az M1 aktuális csatornán.

A feltételezések szerint a V Sagittae nevű kettőscsillag összeforr és felfénylik, ezzel a Szíriusznál, a legfényesebb csillagnál is ragyogóbb jelenséget okozva az égen egy-két hónapon keresztül 2083-ban

- fűzte hozzá.

Elmondta: a V Sagittae csillagrendszer egy kompakt, föld méretű, és nap tömegű, tehát iszonyatosan sűrű fehér törpecsillag és egy kísérő csillagból áll, amelyből nagyon erős gravitációs tere miatt a törpecsillag anyagot szipkáz. A fehér törpecsillag köré az anyag létrehoz egy korongot, amelybe időnként energia zúdul és emiatt felfényesedik – magyarázta.

A Louisianai Egyetem egyik professzora az elmúlt 130 év adatai alapján azt állítja, hogy a V Sagittae fokozatosan fényesedik, amiből arra következtetett, hogy a tömegelszívás egyre jobban erősödik és a feltételezése szerint 2083-ban annyira felgyorsul, hogy a két csillag összeforr.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!