Napi cuki

2017.07.31. 12:31

Dámszarvas született a Szegedi Vadasparkban

A világ egyik legritkább állatának számító mezopotámiai dámvad kicsinyét már a látogatók is megnézhetik – mondta Veprik Róbert igazgató.

A Tisza-parti város állatkertjének egyik büszkesége a mezopotámiai dámszarvas szaporodó csapata. A faj azok közé tartozik, amelyek az állatkerteknek köszönhetik fennmaradásukat, de természetbeni helyzete is javulóban van.

A mezopotámiai dámokat a Biblia szarvasainak is nevezik, mert a Közel-Keleten élő faj többször is előfordul az ószövetségi történetekben, de említik úgy is, mint olyan vadon élő állat, amely nem tisztátalan, vagyis a zsidó vallási előírások szerint is fogyasztható. A faj vesztét élőhelyük pusztulása, a modern lőfegyverek megjelenése és a vadászat okozta.

Kipusztultnak hitték

A dámszarvast a múlt század közepére már kipusztultnak vélték, ám az 1950-es években felfedezték egy kisebb túlélő csapatát Iránban, amely lehetővé tette a faj megmentését. Ebben a németországi Opel Zoo vállalt vezető szerepet, később más állatkertek, majd Izrael is aktívan közreműködött a programban.

A munka eredményeként már nemcsak állatkertekben és nemzeti parkok körülkerített területein élnek e szarvasok, hanem elindulhatott visszatelepítésük is. Jelenleg Iránban 371, Izraelben több mint 250 egyede él vadon. Az állatkertek nemzetközi adatbázisa (ZIMS) szerint mintegy 300 mezopotámiai dámot gondoznak intézményekben, ebből a szegedi csapat létszáma immár nyolcra emelkedett.

A mezopotámiai dámvadat régebben az európai dámvad alfajának tartották, ma már azonban külön fajnak tekintik. Mérete valamivel nagyobb az európaiénál: tömege 50-70 kilogramm, testhossza másfél méter, viszont az agancsuk kevésbé „lapátos”. Elsősorban a sűrű növényzetű, erdős területeket kedveli – a Szegeden kialakított kifutó is ezt idézi -, ahol elbújhat a ragadozók elől.

(Borítókép: Szegedi Vadaspark / Endrédi Lajos)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!