vezetés közben tilos

2019.04.04. 07:52

Drámai kisfilmmel figyelmeztet a mobilozás veszélyeire a rendőrség

Ezek után kétszer is meggondolja az ember, cseteljen-e vezetés közben.

Megdöbbentő, de igaz: aki autóvezetés közben mobilozik (SMS-t ír, csetel, fotózik), azt hatszor nagyobb eséllyel érheti baleset, mint az ittas sofőröket.

Nem véletlen, hogy még a KRESZ is tiltja a mobiltelefon kézben való használatát, és nem csak a telefonálást! A csetelést, a fényképezést, sőt még azt is, hogy a kezedben lévő telefonon kinyomd a bejövő hívást – olvasható a LikeBalaton cikkében.

Így szól a KRESZ tiltása: „A gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat. A kétkerekű, továbbá gépkocsinak nem minősülő háromkerekű jármű vezetője menet közben – ideértve a forgalmi okból történő megállást is – kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat.”

Egy bírósági ítélet során azonban pontosabban magyaráz. „A szabályszegéshez szükséges az is, hogy a gépjárművezető a kézben tartott mobiltelefon valamilyen funkcióját használja. Vezetés közbeni telefonhasználat megtiltása a közlekedés biztonságát szolgálja, mert a mobiltelefon használata elvonhatja a gépjárművezető figyelmét és veszélyhelyzet alakulhat ki. A veszélyhelyzet kialakulásához bármilyen rövid időtartamú mobiltelefon-használat elegendő, így a mobiltelefon egyik gombjának megnyomásának időtartama is.”

Vagyis vezetés közben a kézben fogott telefonról telefonálni, írni, fotózni – egyszóval minden tilos.

Az autós balesetek során az ütközések többsége három másodpercen belül következik be, miután a vezető figyelme elkalandozik. Így még ijesztőbb a tudat, hogy egy SMS elolvasásakor átlagosan öt másodpercig vakon halad a kocsi. Csak hogy érzékeltessük az arányokat: ha 88 km/óra átlagsebességgel autózva olvas valaki egy SMS-t, akár egy futballpályányi távolságot is haladhat anélkül, hogy bármit is látna a környezetéből – írja az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság honlapja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!