történelmi invázió

2021.06.01. 09:07

Egérhadsereg támad Ausztráliában (videó)

Egerek milliói lepték el az ausztráliai Új-Dél-Wales állam vidékeit, hatalmas károkat okozva a házakban és a termésben – jelentették hírügynökségek.

16 April 2021, Saxony-Anhalt, Orangenbaum: An employee of the Central Elbe Biosphere Reserve in the permanent exhibition next to the image of a dwarf mouse. The show in the Auenhaus Information Centre is expected to open to visitors from Monday (19.04.2021). Photo: Sebastian Willnow/dpa-Zentralbild/dpa (Photo by SEBASTIAN WILLNOW / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP)

Forrás: AFP / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance

Fotó: Sebastian Willnow

Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint

sok helyen annyi az egér, hogy nem látszik tőlük a házak padlója,

a mennyezeten keresztül pedig hallani, ahogy a több ezer rágcsáló kaparászik. Egy család arról számolt be, hogy azért égett le a házuk, mert az egerek elrágták az elektromos vezetékeket.

Az állam kormánya szerint „abszolúte példátlan” egérinvázióról van szó, és

csak találgatni lehet, hogy hány millió egér özönlötte el a vidéket.

Adam Marshal, az állam agrárminisztere arról beszélt, hogy ha nem sikerül gátat szabni az egerek szaporodásának, az társadalmi és gazdasági válságba taszíthatja Új-Dél-Wales vidéki településeit. A helyi agrárkamara szerint az egerek egymilliárd ausztrál dollárnyi termést zabálhatnak fel. Egy farmer az AP-nek azt mondta: „vetnek és reménykednek”, hogy az egerek nem falják fel a gabonát.

Új-Dél-Wales kormánya 50 hektoliter egyébként betiltott mérget rendelt Indiából az invázió megfékezésére, ám az illetékes hatóságok egyelőre nem hagyták jóvá a bromadiolon vészhelyzeti alkalmazását. Félő ugyanis, hogy a szer nem csak az egereket irtja ki, hanem ragadozóikat, köztük a ragadozómadarakat és a házimacskákat is megtizedeli.

„Ezt azért kell megtennünk, mert olyan szupererős megoldásra van szükség, ami olyan, mint a napalm, és megsemmisíti ezeket az egereket”

- érvelt a méreg bevetése mellett az agrárminiszter.

Az okozott kár mellett az érintettek szerint a szag a legborzasztóbb, ugyanis nappalra az éjjel aktív egerek milliói elrejtőznek, és csak a húgyszag és bűzölgő, oszladozó egértetemek tömege marad hátra.

„Egész nap ez van. Kimegy az ember, kihelyezi a csapdákat, hogy legalább valamennyire mérsékelje a károkat, aztán hazajövök, és nincs más, csak a döglött egerek bűze”

- mondja egy gazdálkodó. „Beveszik magukat a padlásra, és ha nincs megfelelően lezárva a helyiség, akkor az ágyba is bemásznak. Ismerek embereket, akiket összeharapdáltak az ágyban” – mondta el Jason Conn, aki egy gazdálkodó család ötödik nemzedékét képviselő Új-Dél-Walesben.

Colin Tink marhaitatóból állított csapdát éjszakára, és arra számított, hogy pár száz egértetemet fog benne találni reggelre. „Nem annyi lett. 7500 lett”

- mesélte el. Egy másik gazda arra panaszkodott, hogy az egérürülék és a döglött állatok teteme az ivóvíz tárolására felállított tartályokat is beszennyezi, s többen megbetegedtek a víztől. Azt is mondja, abban bízik, hogy télen hideg lesz, és a fagy elintézi a rágcsálókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!