Perselypénz

2019.01.22. 22:20

Egy ismeretlen jótevő 160 ezer eurót hagyott egy templom oltárán

Az adakozó a bajorországi templom Afrikai segélyprogramjaira szánta a tekintélyes összeget.

Egy ismeretlen jóakaró 160 ezer eurónyi készpénzt tartalmazó borítékot hagyott egy bajorországi település templomának oltárán. Az eset 2018 májusában történt, de az egyház csak a héten hozta nyilvánosságra. A jótevő így akarta segíteni az egyház Afrika-projektjeit.

Az alsó-bajorországi Saal an der Donau település egyik templomának oltárán egyszer csak egy nagy boríték tűnt fel 2018 májusában. Az 500 eurós bankjegyekkel teli borítékot a templom egyik sekrestyése találta meg, aki elmondta, van a templomban gyűjtőpersely, ez azonban kicsinek bizonyult ennyi készpénz számára.

A regensburgi püspöki pénzügyi kamara megvizsgálta az ismeretlen adományt, és most nyilvánosságra hozták az ismeretlen jóakaró cselekedetét.

A pénzzel teli borítékra rábukkanó sekrestyés hétfőn elmondta, eddig sosem fordult elő ilyen templomukban.

Német sajtójelentések szerint az eset a „braunschwegi csodára” emlékeztet: az alsó-szászországi városban néhány évvel ezelőtt több pénzzel teli borítékot találtak. Egy vagy több ismeretlen adakozó összesen több mint 200 ezer eurónyi készpénzt hagyott hátra a város különböző helyszínein 2011 óta. Egyes borítékokban rejtett utalásokat fedeztek fel a pénz felhasználását illetően.

A mintegy 5500 lelket számláló Saal an der Donau településen talált borítéknál

a jótevő feltüntette, hogy a 160 ezer eurós (mintegy 51 millió forint) összeget Afrikára szánja.

A templom sekrestyése 2018 májusában, pünkösdvasárnap találta meg a borítékot. A csomagot egy kereszt alá rejtették. A templom lelkésze értesítette a püspökséget, majd az összeget egy bankba vitték.

Az adakozó szándékainak megfelelően az adománnyal a katolikus egyház négy afrikai projektjéhez járultak hozzá, egyenként 40 ezer euróval.

A borítókép illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!