példátlan

2020.11.24. 08:17

Egyszerűen nincs szó 2020-ra

Az év szava minden évben az elmúlt 12 hónap szellemét, hangulatát, elfoglaltságait tükrözi.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Kues

Az Oxfordi Angol Szótár készítői nem találtak egyetlen szót, amely meghatározná a 2020-as évet

Az angol nyelv legfontosabb szótáraként emlegetett Oxfordi Angol Szótár (OED) készítői idén nem tudtak egyetlen szót megnevezni 2020 legjellemzőbb szavaként.

A szótárt kiadó Oxford University Press hétfői közleményében azt írta, hogy 2020-ban az angol nyelv – akárcsak a mindennapi élet – hatalmas változáson ment át, gyorsan és folyamatosan alkalmazkodott a világban zajló eseményekhez.

Az oxfordi szótárkészítők által kiválasztott év szava minden évben az elmúlt 12 hónap szellemét, hangulatát, elfoglaltságait tükrözi. Idén azonban nem tudták kiválasztani ezt az egyetlen szót vagy kifejezést. Ehelyett Egy példátlan év szavai címmel tettek közzé egy jelentést.

A jelentés az év történéseivel párhuzamban sorolja az új szavakat, az ausztrál bozóttüzektől kezdve, az amerikai elnökkel, Donald Trumppal kapcsolatos kongresszusi impeachment (felelősségrevonási) eljárás felvetődésén keresztül a koronavírus-járvány szótáráig. Beszámolnak róla, hogy nyáron a rasszizmusellenes Black Lives Matter-mozgalom és rövidítése, a BLM terjedt el világszerte, majd legutóbb az amerikai elnökválasztáson leadott levélszavazat lett felkapott.

Ugyanakkor arra is rámutatott a jelentésük, hogy az előretörő új szavakkal szemben a korábban népszerű brexitet 2020-ban 80 százalékkal kevesebbet használták.

Mint Casper Grathwohl, az Oxford Languages elnöke kijelentette, nyelvi szempontból még sosem tapasztalt ilyen évet, mint az idei. Az oxfordi csapat több száz jelentős új szót és azok használatát határozta meg az év előrehaladtával, és ezek közül több tucatnyi simán lehetett volna máskor az év szava – jegyezte meg.

Tavaly a klímavészhelyzet lett az év szava az Oxfordi Angol Szótár (OED) készítői szerint.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!