Igazi ritkaság

2021.09.01. 14:30

Elárverezik az egyik legnagyobb dinoszaurusz csontvázát

Soha nem találtak korábban ekkora Triceratops-maradványt.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Big John becenevű őshüllő 66 millió éve élt a Laramidia szigetkontinensen, amely valaha Alaszkától húzódott Mexikóig. Iszapban tartósodott maradványait 2014-ben fedezte fel Dél-Dakotában Walter W. Stein Bill geológus. A fosszíliák restaurálását az olaszországi Triesztben végezték. A Triceratops csontvázát október 21-én árverezik el a Hotel Drouot aukciósházban, ahol az aukciót megelőző három napban lesz kiállítva.

A szakemberek lyukakat találtak az úgynevezett kréta-tercier kihalási esemény előtt élő utolsó dinoszauruszok egyikéhez tartozó növényevő csontos nyakfodorján. Ebből arra következtettek, hogy az állat egy kisebb riválissal folytatott küzdelem közben szerzett sérülések miatt pusztulhatott el.

A 60 százalékban ép Triceratopsnak mintegy 200 csontját találták meg, ezeket kedden rakták össze a párizsi Marais negyed egyik galériájában, ahol több mint másfél hónapon át lesz látható.

A 8 méter hosszú állat koponyája 2,62 méter hosszú és 2 méter széles.

A dinoszaurusz-csontvázak iránt nagy érdeklődés mutatkozik. Az árak ugyanis rekordokat döntenek nagy bánatára a múzeumoknak és a kutatóintézeteknek, amelyek nem képesek versenyezni a tehetős magángyűjtőkkel.

Tavaly októberben Párizsban valamivel több mint 3 millió euróért kelt el az egyik legrégibb csontváz, a rettegett Tyrannosaurus rex ősapjának tartott Allosaurus egy 150 millió éves példánya. Nem sokkal korábban pedig New Yorkban minden korábbit felülmúló összeget, majdnem 32 millió dollárt fizettek egy 67 millió éves Tyrannosaurus rex csontvázáért. Tavaly Párizsban viszont eladatlan maradt több maradvány, mivel az ajánlatok nem érték el a minimálisan elvárt összeget.

Az aukciósház 1,2 és 1,5 millió euró közé becsüli Big John csontjait. Az árverést vezető Alexandre Giquello szakértő szerint mintegy 10 ember lehet a világon, akit érdekelhet egy ilyen tétel.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!