Kicsi a sziget, de erős

2017.07.31. 15:15

Elbúcsúzik a minisuli utolsó diákja

Az egyetlen diák is elballag Nagy-Britannia legkisebb iskolájából, amely azonban nem zárja be örökre a kapuit, remélve, hogy lesz még a nagyjából 50 fő lakta skóciai szigeten gyermek, aki koptatni fogja a padot az intézmény egyetlen tantermében.

A skóciai North Ronaldsay általános iskolájában egy ideig biztosan nem szólal meg a csengő a 12 éves Teigan Scott augusztus eleji távozása után – írja a telegraph.co.uk.

A lány az otthonától 20 percnyi repülőútra lévő orkney-i Kirkwall középiskolában folytatja a tanulmányait. A diák hétfő reggelente fog útnak indulni az iskolába és csak péntekenként utazik haza North Ronaldsay-re.

Kevin Woodbridge helyi tanácsos szerint az Orkney-szigetek legészakibb tagjának számító North Ronaldsay lakossága a felére csökkent 1977 óta. A tanácsos szerint a dolog hátterében az áll, hogy a rossz közlekedési összeköttetések és a szintén gyenge szélessávú internetkapcsolat miatt a helyiek nem tudnak dolgozni.

-Amikor ide érkeztem, még 17-en jártak az iskolába és 127-en éltek a szigeten, mostanra azonban 50-60-an maradtunk. Azt gondolom, hogy mindez nagyrészt a sziget közlekedési összeköttetéseire vezethető vissza, télen például hetente egyszer érkezik hozzánk friss élelmiszer – mondta Woodbridge. A Londontól több mint 1200 kilométerre fekvő North Ronaldsay mindössze 700 hektáros és elsősorban a birkatenyésztésről ismert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!