újra próbálkozhat

2018.10.03. 19:15

Elfogták a szökések királyát

A francia hatóságok szerdán őrizetbe vették a 46 éves Redoine Faidot, ragadványnevén a „szökevénykirályt”, aki július elején három fegyveres segítségével, helikopteren szökött meg a Párizshoz közeli Réau fegyintézetéből, ahol 25 éves börtönbüntetését töltötte.

Párizs, 2018. október 3. 2011. január 12-én a könyvének párizsi bemutatóján készített kép Redoine Faidról, ragadványnevén a "szökevénykirályról". A francia hatóságok 2018. október 3-án õrizetbe vették a 46 éves Faidot, aki július elején három fegyveres segítségével, helikopteren szökött meg a Párizshoz közeli Réau fegyintézetébõl, ahol 25 éves börtönbüntetését töltötte. Faid mellett további hat embert, köztük egy testvérét vették õrizetbe a hatóságok a Párizstól északra található Creil egyik lakásában. A férfi Franciaország legkeresettebb szökevénye volt, áprilisban 25 év börtönbüntetésre ítélték egy 2010-es, meghiúsult fegyveres rablás megszervezéséért, amely során egy rendõrnõ életét vesztette. (MTI/EPA/Olivier Arandel)

Fotó: OLIVIER ARANDEL

Az AFP francia hírügynökség értesülése szerint Faid mellett további hat embert, köztük egy testvérét vették őrizetbe a hatóságok a Párizstól északra található Creil egyik lakásában. A műveletben mintegy 50-en vettek részt, a rendőrség mellett elitalakulatok tagjai is. A razzia során két kézifegyvert lefoglaltak.

„A miniszter lemondott, de ez nem akadályozta meg a rendőrséget abban, hogy őrizetbe vegye Redoine Faidot” – ironizált Gérard Collomb belügyminiszter, akinek szerdán fogadta el lemondását Emmanuel Macron francia elnök.

Az Interpol körözési képe
Fotó: AFP / INTERPOL

„Redoine Faid őrizetbe vétele ismét a nemzeti rendőrség professzionalizmusát bizonyítja” – üdvözölte a hírt Twitter-profilján Édouard Philippe francia kormányfő, aki méltatta a rendőröket „a három hónapon keresztül folytatott aprólékos munkáért” és „e mindenféle nehézség nélkül végrehajtott letartóztatásért”.

Faid július elsején szökött meg a francia büntetés-végrehajtás közlése szerint a Párizshoz közeli Réau fegyintézetéből.

Újságírok csoportja a lakás előtt, amelyben Faidot letartóztatták október 3-án, durván három hónappal a helikopteres szökése után
Fotó: Jacques Demarthon / AFP

A szökést három fegyveres segítségével, helikopteren hajtotta végre.

Nem ez volt az első alkalom, hogy Redoine Faid filmekbe illő akcióval megszökött: 2013-ban a francia-belga határtól nem messze,

egy Lille melletti börtönben öt ajtót berobbantva eljutott a kijáratig, ahol túszul ejtett négy börtönőrt, mielőtt kijutott a szabadba.

Az egyik túszt már közvetlenül a börtönön kívül elengedte, a másodikat néhány száz méterrel odébb, a másik kettőt egy autópálya-pihenőnél hagyta, ahol autót váltott. Egyik túsznak sem esett bántódása. Faidot egy hónapi bujkálást követően fogta el akkor a francia rendőrség.

A 46 éves, algériai származású Faid több nyelven beszél, köztük héberül is, az első rablása után Izraelben bujkált, állítólag ortodox zsidónak álcázva magát.

2010-ben megjelent – börtönbüntetése alatt írt – könyvében leírta, hogyan lett „külvárosi piti tolvajból hírhedt, pénzszállító autók kirablására szakosodott gengszter”.

Háttérben az elhagyott szökési segédeszköz. Nem egy reszelő.
Fotó: Geoffroy Van der Hasselt / AFP

Faid Franciaország legkeresettebb szökevénye volt, áprilisban 25 év börtönbüntetésre ítélték egy 2010-es, meghiúsult fegyveres rablás megszervezéséért, amely során egy rendőrnő életét vesztette.

Borítókép: 2011. január 12-én a könyvének párizsi bemutatóján készített kép Redoine Faidról, ragadványnevén a „szökevénykirályról”.

MTI / EPA / Olivier Arandel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!