rejtély

2020.11.17. 11:10

Elfogtak három gyanúsítottat a drezdai ékszerrablás kapcsán

Egy évvel a múzeumként működő drezdai uralkodói palotában (Residenzschloss) történt ékszerrablás után három gyanúsítottat tartóztatott le a rendőrség kedd reggel Berlinben.

(FILES) This file photo taken on November 27, 2019 shows policemen leaving the Residenzschloss Royal Palace that houses the historic Green Vault (Gruenes Gewoelbe) in Dresden, eastern Germany, that has been robbed on November 25, 2019. - German police on Tuesday, November 17, 2020 arrested three suspects over a spectacular heist a year ago in which more than a dozen diamond-encrusted items were snatched from the state museum in Dresden. (Photo by Robert Michael / dpa / AFP) / Germany OUT

Forrás: dpa / AFP

Fotó: Robert Michael

Az államügyész közlése szerint még a nap folyamán vizsgálóbíró elé kerülnek. Az illetőket csoportosan elkövetett lopással és kétrendbeli gyújtogatással vádolják.

Az elfogott német állampolgárok a nyomozók szerint berlini bűnbandákhoz tartoznak.

A letartóztatásukhoz vezető szokatlanul nagy akcióban hét szövetségi állam 1640 rendőre vett részt, köztük Németország speciális egysége is. Reggel óta összesen 18 objektumot vizsgáltak át a fővárosban, köztük tíz lakást, garázsokat és járműveket Berlin több negyedében.

A drezdai államügyészség szóvivőjének közlése szerint céljuk, hogy az ellopott ékszereket is megtalálják, eddig azonban nem jutottak a nyomukra.

Az elmúlt év november 25-én kora reggel két elkövető hatolt be az uralkodói palota kincstárába a szigorú biztonsági intézkedések ellenére. Három ékszeres vitrint fejszével betörtek, három ékszeregyüttes egyes darabjait vitték el.

A Drezdai Szász Állami Műgyűjtemények (SKD) tájékoztatása szerint az értékes gyűjteményből 11 különleges darabot loptak el, valamint eltűntek két további műtárgy részei és több, gyémántokkal és briliánsokkal díszített kabátgomb is.

Ez volt a második világháború utáni német történelem legnagyobb szabású műkincsrablása.

Borítókép: Rendőrök a drezdai palota előtt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!