a galaxis titkai

2018.07.04. 07:00

Elkészítették a világ legnagyobb csillagászati adatbankját

A kínai tudósok a LAMOST teleszkóp megfigyelései alapján gyűjtötték össze az információt.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Allexxandar

Az adatbázis segítheti a Tejútrendszer megértését és a távoli galaxisok és az univerzum fejlődésének tanulmányozását.

A tudósok újrakalkulálták a Tejútrendszer méretét a teleszkóp megfigyelései alapján: a galaxis csillagok alkotta lemeze valószínűleg az eddig véltnél távolabbra nyúlik.

A csillagászok évtizedeken át mintegy 50 ezer fényévben állapították meg a galaxis átmérőjét, méréseik szerint a Nap 25 ezer fényévnyi távolságra található a Tejútrendszer középpontjától. A galaktikus csillaglemez szélén egy tiszta határvonal látható, melyen túl hirtelen csökken a csillagok száma.

Az elmúlt években azonban egyre több csillagot fedeznek fel ezen a feltételezett határvonalon túl.

A Kínai Tudományos Akadémia Állami Csillagvizsgáló Intézetének (NAO) LAMOST (The Large Sky Area Multi-Object Fiber Spectroscopic Telescope) teleszkópja egyszerre mintegy 4000 égitestet képes észlelni, ezzel jelentősen hozzájárult a galaxis szerkezetét vizsgáló kutatáshoz.

Liu Csiao, a NAOC csillagásza szerint a csillagok ritkulnak a peremen túl, de 50 ezer fényévnyire a közepétől nem maradnak el teljesen. A kínai szakértők spanyol kutatókkal kiegészülve arra jutottak, hogy a galaxis csillaglemezének sugara legalább 100 ezer fényévnyi lehet.

Borítókép: illusztráció

Shutterstock / Allexxandar

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!