nem esett eső, csináltak

2021.07.28. 06:02

Először zúdult nem valódi eső a forró arab városra

Az Egyesült Arab Emírségek saját mesterséges esőt készített felhőkbe repülő drónok segítségével, hogy legyőzze a tikkasztó, 44 Celsius-fokos hőséget.

Forrás: Shutterstock / illusztráció

Fotó: Shutterstock

A „hamis esőt” állítólag olyan dróntechnológiával hozzák létre, amely a felhőkön belül elektromos töltéseket állít elő annak érdekében, hogy azok összetapadjanak és vízzé alakuljanak.

Ez az első sikeres erőfeszítés az ország csapadékhiányának megfékezésére irányuló programban, mivel átlagosan mindössze 100 milliméter eső hullik évente. Normál esetben hőség tombol, ezúttal hatalmas eső zúdult a térségre.

Az Egyesült Arab Emírségek Nemzeti Meteorológiai Központja tett közzé először videófelvételeket az erős záporokról, amelyek azt mutatták, hogy a technológia működött.

A Reading Egyetem tudósai vezetik a projektet, Maarten Ambaum professzor pedig elmondta, hogy amikor a cseppek összeolvadva elég nagyok lesznek, akkor esőként hullanak le.

A technológia sikere négy évvel azután következett be, hogy az Egyesült Arab Emírségek 2017-ben 15 millió dollárt fektetett kilenc különböző eső-előállító projektbe – írja az Evening Standard.

Címkék#eső#Dubai

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!