Hihetetlen utazás lesz

2018.09.29. 12:24

Első magyarként gyalogol a Déli-sarkig Rakonczay Gábor

Az egyik leghíresebb magyar kalandor, Rakonczay Gábor az Antarktisz fagyos tájáról indul, hogy – tervei szerint – ötven nap alatt ezer kilométert megtéve elérje áhított célját.

Rakonczay Gábor régi vágyának megvalósítására készül. A 37 éves világhódító már régóta a fejébe vette, hogy első magyarként először eljusson egyszer a Föld legdélebbi pontjára – adja hírül a Bors Online.

Gábor úgy tervezi, hogy

no­vember közepén nekivág a nagy kalandnak, és az Antarktisz széléről átsétál a Déli-sarkig.

A túra egyáltalán nem ígérkezik könnyű vállalkozásnak, hiszen a tervek szerint 50 nap alatt nagyjából ezer kilométer megtétele vár rá a mínuszokban.

„Az általam eltervezett Déli-sarki túrába nem lehet csak úgy belevágni, ko­molyan fel kellett ké­szül­nöm” – mesélte a Borsnak a kalandor. Mint elmondta, ta­valy első körben egy úgynevezett polartréningen vett részt az új-zélandi télben, ami nagyon jól sikerült. „A vezetőnk azt mondta: az elmúlt tizenöt évben a legjobb három túrázó közé so­rolna. Ezt kö­vette Grönland, ahol egy hatfős nemzetközi csapathoz csatlakoztam. Rajtam kívül mindenki járt már ott. Huszonkilenc napot gyalogoltunk. Egy szakaszon olyan nagy vihar volt, hogy három napig a sátorban ültünk, fagyási sérüléseket is szenvedtünk. Ne­kem a fülem sínylette meg, egy része sokáig fekete volt” – számolt be Gábor a kihívásokról.

Rakonczay Gábor
Fotó: Bors Online

A Déli-sark meghódításakor Gábor átlagban mínusz 20 fokra számít, de a mínusz 40 sem lesz elképzelhetetlen.

A „magyar vándor” egy mindössze háromfős csapatban, egy amerikai és egy angol társával vág neki az útnak.

Rakonczay Gábor
Fotó: Bors Online

„Úgy tervezzük a társaimmal, hogy egy órát gyalogolunk, tíz percet pedig pihenünk, mindezt napi tizenkét-tizenhat órán át. Egy nyolcvankilós szánt vi­szünk mindannyian” – mondta Gábor. A csapat GPS jeladót is visz magával, így bárki nyomon követheti majd, hogy merre járnak.

Rakonczay Gábor 2008-ban hatalmas, mindmáig érvényes Guinness-rekordot állított fel, amikor kicsivel több mint ötvenegy nap alatt átevezte az Atlanti-óceánt, 5200 kilométert megtéve.

Borítókép forrása: Facebook / Rakonczay Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!