Katasztrófa

2020.09.16. 19:06

Európát is elérte az Amerika nyugati partvidékén pusztító erdőtüzek füstje

Műholdfelvételek tanúsága szerint Európát is elérte az Egyesült Államok nyugati partvidékén pusztító heves erdőtüzek füstje – jelentette be szerdán az Európai Unió Copernicus Légkörfigyelő Szolgálata (CAMS).

Tűzoltók küzdenek a lángok megfékezésén a kaliforniai Monrovia közelében 2020. szeptember 11-én.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Etienne Laurent

A közlés szerint

a Kalifornia, Oregon és Washington államban tomboló tüzek füstje 8000 kilométert megtéve elérte Nagy-Britanniát és Észak-Európa egyes részeit.

Az Amerika nyugati partvidékén égő tüzek 30,3 millió tonna szén-dioxidot bocsátottak ki augusztus közepe óta mondta Mark Parrington, a CAMS vezető beosztású kutatója, az erdőtüzek szakértője.

Az európai légkörfigyelő szolgálat fennállásának 18 éve alatt még soha észleltek ilyen nagy kiterjedésű és intenzitású tűzvészt

hangsúlyozta a tudós, hozzátéve, hogy a tüzekből származó füst vastagsága óriási, a vonatkozó mérőszám, az aeroszol optikai mélység (AOD) 7-es szintű vagy azt meghaladó, és ezt független szárazföldi mérések is megerősítik.

Borítókép: tűzoltók küzdenek a lángok megfékezésén a kaliforniai Monrovia közelében 2020. szeptember 11-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!