érzelmek

2021.07.03. 11:53

Ezek lehetnek a fő konfliktusforrások egy párkapcsolatban

Biztos, hogy mindenki gondolkozott már azon, hogy más párok vajon min vesznek össze a leggyakrabban. A viták nem mindig rosszak, sőt! Óhatatlan, hogy két felnőtt ember között ne legyenek súrlódások. A véleménykülönbségek elkerülhetetlenek, főleg egy kapcsolat elején. De hogyan fordítsuk a hasznunkra?

Forrás: Shutterstock

A Psychology Today utána járt, hogy min vitatkozunk legtöbbet, melyek a veszekedések fő forrásai. Kutatásuk során több mint 100 résztvevőt kértek meg arra, hogy sorolják fel, a partnerek milyen módon idegesíthetik, dühíthetik fel egymást – írja az Origo. Íme a 10 legnépszerűbb viselkedési forma, mely leginkább felháborítja a párokat.

Ha a partner...

leereszkedő: úgy viselkedik, mintha jobb lenne nálunk

birtokló, féltékeny és/vagy függő: túl sok figyelmet vagy időt követel magának

elhanyagoló, elutasító és/vagy megbízhatatlan: figyelmen kívül hagyja a másik érzéseit, nem jelentkezik, nem mondja, hogy szeret

abuzív, erőszakos: pofonok, szidalmak, verbális visszaélések

hűtlen: bármilyen intim helyzet megcsalásnak számít

felelőtlen: nem segít semmiben, nem figyel a környezetére

túlságosan hiú: túl sokat foglalkozik azzal, hogy néz ki

hangulatember: érzelmileg instabil, sokszor rosszkedvű

szexuálisan elutasító: nem érdeklődik a szex iránt vagy erőszakos

másokat bálványoz: úgy beszél másokról, mintha csak szexuális tárgyak lennének, esetleg olyanhoz vonzódik, akiket csak tévében látott

A lap egy másik tanulmányt is említ – a kutatók itt 1000 embert vontak be a vizsgálatba –, ahol a párok a kommunikációs problémát jelölték meg mint leggyakoribb konfliktusforrást.

Dobogós helyen van a féltékenység, a szabadidős tevékenységek különböző eltöltési módja és a pénzügyek is.

Ugyanakkor sokan említették a háztartási feladatokat, a döntéshozatalt, a partner problémás szokásait, a képernyő előtt eltöltött időt és a nem megfelelő szexet is.

A kutatásokból megállapítható, hogy szinte mindannyian ugyanazokon a dolgokon veszekszünk. Így, ha átkukucskálhatnánk egy képzeletbeli lyukon a szomszédhoz, hasonló problémákat látnánk, mint saját magunk háza táján. Hogy mi a megoldás? Az őszinte kommunikáció a legnagyobb segítség. Fontos, hogy a párok ne arra törekedjenek, hogy elkerüljék a veszekedéseket, hanem arra, hogyan megoldják azokat. Ehhez sok türelemre és megértésre van szükség, de ha szeretjük a másikat, talán nem is olyan nagy áldozat ez.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!