Példátlan szigor

2021.01.23. 11:00

Felségsértés miatt 43 év börtönre ítéltek egy nőt Thaiföldön

Példátlan szigorral büntettek meg Thaiföldön egy nőt az uralkodó megsértése és rágalmazása címén: 43 és fél évet kell börtönben töltenie a közösségi médiára feltöltött tartalmai miatt a bíróság keddi ítélete szerint.

Forrás: Shutterstock

A nő a Facebookra és a YouTube videómegosztóra rakott ki 2014-ben olyan hangfelvételeket, amelyekkel a bíróság értékelése szerint felségsértést követett el. Eredetileg 87 éves börtönt szabtak ki rá, de mivel bűnösnek vallotta magát, a bíróság a felére enyhítette a büntetést.

Jogvédők élesen bírálták a súlyos büntetés kiszabását. A felségsértést szankcionáló sokak szerint ellentmondásokkal teli jogszabály alapján egészen banális dolgok, például egy-egy Facebook-bejegyzés kedvelése miatt is szabtak már ki büntetést. A bíróságnál nemcsak az uralkodóház tagjai tehetnek panaszt, ha úgy érzik, valaki megsértette vagy rágalmazta őket, hanem bárki indíthat akár évekig is elhúzódó eljárást, ha úgy ítéli meg, hogy valaki felségsértést követett el. Az utóbbi tizenöt évben leginkább politikai fegyverként használták fel.

Az utóbbi egy évben viszont a demokratikus reformokat sürgető fiatal tüntetők azt is követelni kezdték, hogy újítsák meg a monarchia intézményét, amelyre sok thaiföldi szinte szentségként tekint. A demonstrálók azt kifogásolták, hogy túl sok hatalom összpontosul az uralkodó kezében, ráadásul működését nem is lehet elszámoltatni. A bíráló hangok miatt november óta a hatóságok mintegy 50 embert őrizetbe vettek, és felségsértés címén vádat emeltek ellenük.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!