Tutanhamon is új helyre költözik

2019.06.18. 16:04

Felújítják az ókori Egyiptom kincseit őrző kairói múzeumot

A Kairó központjában, a Tahrir téren lévő múzeum több mint egy évszázada állítja ki az ókor nagy egyiptomi kincseit, egy ideje azonban túl szűkösnek mutatkozott a nagy mennyiségű és sokszínű kiállítási tárgy számára.

Megkezdődtek a hétvégén a kairói Egyiptomi Múzeum nagyszabású átalakítási és felújítási munkálatai.

Az épület átalakítása mellett ezért az intézmény gyűjteményéből a 2020-ban nyíló gízai Nagy Egyiptomi Múzeumba kerül Tutanhamon fáraó sírjának néhány kincse, míg a királyi múmiák egy részét a szintén Kairóban működő Egyiptomi Civilizáció Nemzeti Múzeumába költöztetik át. A munkálatok keretében átrendezik az Egyiptomi Múzeum bejáratához közeli kiállítótermek egy részét, a taniszi királysírokat pedig a kikerülő Tutanhamon-gyűjtemény helyére költöztetik.

Az Európai Unió által 3,1 millió euróval támogatott projekt célja egy hosszú távú stratégia kidolgozása a múzeum számára, és – az illetékesek reményei szerint – az intézmény világörökségi helyszínként való besorolásának elősegítése. A projekt öt európai múzeum, köztük a londoni British Museum és a párizsi Louvre együttműködésével valósul meg.

Háled al-Anani egyiptomi régészeti miniszter a múzeum kertjében megrendezett vasárnapi ceremónián hangsúlyozta, az új múzeumok nem jelentenek fenyegetést a több mint 150 ezer tárgyat őrző Egyiptomi Múzeumra nézve és az intézmény meg fogja kapni „mindazt a támogatást és figyelmet, amelyet megérdemel”.

A miniszter szerint a munkálatok célja, hogy az épület szerkezeti felújítása mellett az intézmény gazdag gyűjteményét új megvilágításban tárják a látogatók elé, és a nemzetközi elvárásoknak megfelelő szintre fejlesszék a múzeum kutatási és egyéb tevékenységét.

Az egyiptológusok számára ez az intézmény az egyiptomi múzeumok „ősanyja” – mondta Friederike Seyfried, a projektben ugyancsak részt vevő berlini Egyiptomi Múzeum igazgatója. Hozzátette: „semmi sem hasonlítható a Tahrir tér Egyiptomi Múzeumához, és ez mindig is így lesz”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!