napi cuki

2019.06.18. 18:05

Fény derült a szomorú kölyökkutyaszemek titkára

Amerikai kutatók vizsgálták meg a kérdést, és érdekes eredményre jutottak.

Forrás: Shutterstock

Térjünk rögtön a lényegre: a kutatás során azt derült ki, hogy a kutyák a háziasításuk során kialakult, különleges szemizom segítségével tudnak ellenállhatatlan, szomorú kölyökkutyaképet vágni – állapították meg a kutatók, akik szerint ez az izom gyakorlatilag hiányzik a kutyák ősénél, a farkasnál.

A kutyák ugyanis sok tekintetben különböznek a farkasoktól, például rövidebb az orruk, kisebb a testük és kifejezőbb a pofájuk. Ezen kívül sokkal inkább keresik a szemkontaktust az emberrel, amikor valaki beszél hozzájuk, vagy nem tudnak megoldani egy problémát, például átugrani egy kerítést vagy kijutni az ajtón.

A farkasok ha akarnák, sem lennének képesek rá

A pittsburghi Duquesne Egyetemen dolgozó Anne Burrows és kollégái hat kutya és két farkas tetemén tanulmányozták az állatok szemizmait. Megállapították, hogy a kutyák egy speciális szemizom segítségével emelik meg a szemöldöküket és „vágnak” szomorú kölyökkutya képet. A farkasoknál ez az izom azonban eltérő felépítésű, vagy egyenesen hiányzik.

A kutatók 27 kutyáról és kilenc farkasról is felvételeket készítettek, miközben az állatok egy embert néztek. A kutyák folyamatosan és intenzíven mozgatták a szemöldöküket, hogy szomorú arckifejezésük legyen, míg a farkasok csak ritkán csinálták ezt, akkor is csak mérsékelten.

Elég egy pillantás – és az ember máris teljesíti a kutya vágyát

A szakemberek úgy vélik, hogy a háziasításuk óta eltelt 33 ezer évben a kutyák ezt a szemizmot használták a kommunikációhoz, hogy etetésükre és ellátásukra ösztökéljék az embereket, akik – feltehetőleg tudtukon kívül – engedelmeskedtek a szomorú szemek parancsának.

Az emberrel való kapcsolat lehet a kulcs
Fotó: SpeedKingz / Shutterstock.com

A kutatók szerint a különleges izmok szinte biztosan azért alakultak ki, mert előnyt jelentettek a kutyáknak az emberrel való kapcsolatban.

Más oka is lehet?

Az Arizonai Egyetemen dolgozó Evan MacLean lenyűgözőnek nevezte az eredményeket, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az izomzatbeli eltérés egyéb változások közvetett hatása is lehet, nem pedig az emberrel való együttélésre adott specifikus válaszreakció.

Az Arizonai Állami Egyetem munkatársa, Clive Wynne megjegyezte, hogy a tanulmánynak vannak bizonyos hiányosságai, elsősorban hogy mindössze öt kutyafajtát vizsgáltak és a videofelvételek többségén staffordshire bullterrier látható, valamint hogy alig volt háttérinformáció az egyes állatokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!