Űrkutatás

2020.01.02. 09:57

Guinness-rekorder lett egy japán műhold

Ultraalacsony Föld körüli pályán keringett.

Forrás: Shutterstock

A Földmegfigyelő-műholdak esetében elért eddigi legalacsonyabb keringési magasság teljesítésével került be a Guinness-rekordok könyvébe a japán Cubame műhold.

A JAXA japán űrügynökség hétfőn megerősítette, hogy a 2017. december 23. és 2019. október 1-je közötti tesztidőszakának egy részében a Cubame 167,4 kilométeres keringési magasságban mozgott.

A normál Földmegfigyelő-műholdak általában 600-800 kilométer között keringenek.

A Cubame speciális manőverező rakéták és egy ionhajtómű-rendszer kombinációja révén hét napon át tartotta az ultraalacsony keringési magasságot, ez alatt nagyfelbontású felvételeket készített a bolygóról és a légkörrel kapcsolatos adatokat is gyűjtött.

A JAXA szerint

ilyen alacsony keringési pályán a műholdnak ezerszer nagyobb légköri ellenállást kell leküzdenie, mint a szokásos keringési magasságban mozgó mesterséges égitesteknek, továbbá nagy koncentrációjú atomos oxigénnek van kitéve, ami felgyorsítja a műhold alkatrészeinek elkopását.

A japán űrügynökség szerint azok a speciális anyagok, amelyeket arra fejlesztett ki, hogy a Cubame hosszú ideig ellenálljon a környezeti hatásoknak, hasznosak lehetnek a jövőbeli műhold-technológiák számára.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!