ismeretlen faj

2021.09.19. 08:44

Gyerekek találtak rá a harminc millió éves óriáspingvinre

Az új-zélandi Waikatóban talált állat minden más ősi óriáspingvinnél magasabb, a becslések szerint nagyjából 1,6 méteres lehetett lábujjától a csőre csúcsáig.

-----EDITORS NOTE---- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO /DEPARTMENT OF CONSERVATION" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS A handout photo taken on June 20, 2011 and released on June 22, shows an Emperor penguin in New Zealand, some 3,000 kilometres (1,900) from his Antarctic home. The penguin, a juvenile male, arrived at a beach on the Kapiti Coast, 40 kilometres north of the capital Wellington on June 20, the Department of Conservation (DOC) said. It was only the second sighting of an Emperor penguin in New Zealand, DOC spokesman Peter Simpson said, with the species' only previous appearance in the country recorded on the South Island in 1967, adding that officers were monitoring the penguin and expected it would eventually depart for the long swim home.

Forrás: DEPARTMENT OF CONSERVATION / AFP

Fotó: Richard Gill

Eddig ismeretlen faj tagjaként azonosítottak egy fosszilizálódott, hosszúlábú óriáspingvint, melynek maradványaira gyerekek bukkantak egy nyári táborozás során az új-zélandi Waikatóban.

A gyerekek egy tapasztalt régésszel indultak „fosszíliavadászatra” 2006-ban, hogy kagylók és hasonló állatok maradványait vizsgálják. Ekkor bukkantak a csontokra, melyekről később kiderült, hogy egy ősi, eddig ismeretlen pingvinfajhoz tartoznak.

A Journal of Vertebrate Palaeontology című tudományos lap aktuális számában mutatták be a vizsgálatok eredményeit a Massey Egyetem kutatói – írta a The Guardian.

A fosszíliát felfedezése után a gyerekek segítségével emelték ki a szakértők a homokkőből. A leletet a Waikatói Múzeumnak ajándékozták és a Massey Egyetem, valamint a Bruce Múzeum kutatói kezdték tanulmányozni.

Arra jutottak, hogy a pingvin 27,3-34,6 millió éves lehet, abból az időszakból származik, amkor Waikato víz alatt volt – vélte Daniel Thomas, a Massey Egyetem zoológusa.

A pingvin a szakértő szerint hasonlít a kairuku pingvinfajokhoz, de sokkal hosszabb a lába. Ezért kapta a Kairuku waewaeroa nevet: a waewaeroa maori nyelven azt jelenti, hosszú lábak. Ilyen hosszú lábakkal minden más ősi óriáspingvinnél magasabb, a becslések szerint nagyjából 1,6 méteres lehetett lábujjától a csőre csúcsáig, álló helyzetben 1,4 méteres. Ez befolyásolja, milyen gyorsan úszott és milyen mélyre tudott merülni.

„A Kairuku waewaeroához hasonló óriáspingvinek jóval nagyobbak, mint a tengeri búvármadarak, és tudjuk, hogy a testméret fontos tényező az ökológia szempontjából. Hogyan és miért váltak a pingvinek óriássá és miért nem maradtak fenn óriás pingvinek? Az ehhez hasonlóan jó állapotban megőrződött fosszíliák segíthetnek választ találni ezekre a kérdésekre” – mondta Mike Safey, a leletet felfedező Hamilton természettudós gyerekklub vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!