A kihalás szélén

2020.11.10. 17:34

Így mentenék meg a pápaszemes pingvineket Dél-Afrikában

Kézben nevelt fiókák szabadon engedésével mentenék meg a pápaszemespingvin-populációt Dél-Afrikában.

Forrás: Shutterstock

A korábban magukra maradt, ezért emberek által felnevelt állatokat a Dél-Afrikai Köztársaság Nyugat-Fokföld tartományának De Hoop természetvédelmi rezervátumában engedik szabadon, hogy ezzel segítsék a kihalás szélére került tengeri madarak új kolóniájának indulását.

Az Afrikában költő egyetlen pingvinfaj egykoron Dél-Afrika leggyakoribb tengeri madara volt.

Populációja azonban az elmúlt évben mintegy 13 ezer párra csökkent, holott az 1920-as években még több mint egymillió pár élt itt. Akkoriban kezdték tojásaikat emberi fogyasztás céljából begyűjteni.

A kutatók 2019 januárja óta a madarak különleges hangját is utánzó pingvinbábukkal igyekeztek a Fokvárostól 230 kilométerre délkeletre elterülő De Hoop partvidékére csábítani őket, mérsékelt sikerrel.

Az új tervek szerint 2021-től kezdve néhány éven át minden évben mintegy 50 fiatal pingvint engednek el a De Hoop területén.

A kutatást vezető Christina Hagen szerint általában a kézben nevelt fiókákat már létező kolóniákba igyekeznek beilleszteni, így tettek például a Robben-szigeten és a turistalátványossággá vált Boulders Beachen.

A De Hoop hallal teli vizei ideálisak az új kolónia számára mondta Hagen. A 2000-es évek közepén éltek is itt pingvinek, idővel azonban elhagyták a tengeri madarak a területet, amikor leopárdok kezdtek vadászni rájuk.

Már csak Dél-Afrikában és Namíbiában vannak fészkelőhelyei a pápaszemes pingvinnek. A populáció csökkenése elsősorban a halállomány főleg a szardínia és a szardella fogyására vezethető vissza, a pingvinek helyzetét a klímaváltozás pedig tovább rontja.

Nehéz megmondani, hogy tényleg ki fognak-e halni, de ez egy valós lehetőség, és mi mindent meg fogunk tenni, hogy megakadályozzuk

mondta Hagen.

Borítókép: pápaszemes pingvinek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!