súlyosan veszélyeztetett faj

2018.06.05. 15:08

Indonéziában lassan elfogy az orángutánok élőhelye

A környezetvédők szerint a kormány tiltása ellenére továbbra is irtják az őserdőt.

Forrás: Wikimedia

Fotó: David J. Stang

A Greenpeace kedden számolt be arról, hogy vizsgálatai szerint a borneói Szungai Putri erdőségben fákat vágnak ki, a fakitermelés legalább hat illegális telepen folyik éjszakánként olyan területeken, ahol orangutánok élnek. Az 57 ezer hektáros őserdőben mintegy 1200 orangután lakik.

A környezetvédők tavaly júliusban készült fotóin és drónfelvételein a mocsaras terület lecsapolására szolgáló elvezető csatorna, nehéz földmunkagépek és fakitermelésre szánt fák telepítése látható. A Greenpeace közleményében emlékeztetett arra, hogy az indonéz kormány azt ígérte, megvédi a Szungai Putri őserdőt.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 2016-ban a borneói orangutánokat is súlyosan veszélyeztetett fajjá nyilvánította. A szervezet adatai szerint az 1970-es évek elején még 288 500 borneói orangután élt a térségben, 2016-ra vadászatuk és élőhelyük pusztítása miatt csak százezer maradt belőlük, és 2025-re 47 ezerre csökkenhet a populációjuk.

A szumátrai orangutánt még 2008-ban súlyosan veszélyeztetett fajnak nyilvánította az IUCN.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!