Extrém helyreállítás

2021.09.21. 08:30

Indulhat a felújítás, 2024-re visszanyerheti régi pompáját a Notre-Dame

A szerkezeti biztosítás már a tűzvész másnapján, 2019. április 16-án elkezdődött.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Befejeződtek a két és fél évvel ezelőtti tűzvészben megrongálódott párizsi Notre-Dame-székesegyház épületstabilizálási munkálatai. Így megkezdődhetnek a tényleges helyreállítási munkálatok. A kulturális örökségért felelős állami intézmény közleménye szerint a katedrális most már teljesen biztonságos, a várhatóan téltől induló helyreállítási munkálatok előkészülete pedig megkezdődött.

A székesegyházban 2019. április 15-én csaptak fel a lángok, elpusztítva a tetőzetet és a huszártornyot. Tavaly befejeződött a tűzvész nyomán leomlott huszártorony körüli deformálódott állványzat elbontása, így elhárult az omlásveszély.

Emmanuel Macron elnök két évvel ezelőtt megígérte, hogy a székesegyházat öt éven belül helyreállítják. Az már viszont szinte biztos, hogy a munkálatok öt év alatt teljesen nem fejeződnek be. A tűz másnapján megkezdett épületstabilizálási munkát ugyanis a munkásokat fenyegető ólommérgezés veszélye miatt 2019 júliusában három hétre leállították, aztán ősszel és télen a viharok nehezítették a munkát, majd a járvány késleltette a helyreállítást.

A felújítást vezető kormánybiztos, Jean Louis Georgelin ugyanakkor többször is jelezte, hogy 2024. április 16-án meg lehet tartani az első misét a templomban. A kormánybiztos a napokban írja ki a közbeszerzési pályázatot a helyreállítási munkálatokat végző vállalkozásoknak. A székesegyház belső falainak és a talajnak a megtisztítása még szeptemberben megkezdődik.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!