napi cuki

2021.05.04. 10:59

Ismét jávorantilop született a debreceni állatkertben

Ismét jávorantilop született a Debrecenben, ezzel kilencre bővült a helyi állatkert antilopcsordája – közölte az intézmény vezetője kedden.

Forrás: Nagyerdei Kultúrpark

Nagy Gergely Sándor azt írta,

az április 11-én született életerős kis nőstény borjú már kíváncsian ismerkedik társaival az Afrika-panoráma kifutóban, ahol a látogatók is megtekinthetik a kilenctagú antilopcsapatot.

Hazánkban a jávorantilop igazi állatkerti ritkaságnak számít: csak Győrött és Debrecenben látható, az utóbbi intézményben viszont évről évre új utódokkal bővül a csorda – jelezte az igazgató.

Az Afrika déli és keleti szavannáin őshonos jávorantilop (Taurotragus oryx) a második legnagyobb ma élő antilopfaj, a kifejlett bikák akár a 180 centiméteres marmagasságot és az egytonnás testtömeget is elérhetik.

Méretéhez hasonlóan impozánsak a vöröses homokszínű szőrzetén húzódó függőleges fehér csíkok és a gyakran fél méteres hosszt is meghaladó, többszörösen csavart, egyenes szarv, amellyel mindkét nem rendelkezik – sorolta az állat jellemzőit Nagy Gergely Sándor.

Hozzátette: a fajt főként az élőhelyvesztés és az orvvadászat veszélyezteti, így szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) fenyegetett fajokat tartalmazó Vörös Listáján.

Borítókép: az április 11-én született kis nőstény borjú

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!