édesvízi óriások

2018.11.13. 21:53

Ismét nyüzsögnek az Arrau-teknősök az Amazonas-vidéken

A siker egyik titka, hogy a falvak lakói állatvédőként vesznek részt a hüllők védelmében.

Forrás: AFP PHOTO

A populáció a legjobb úton halad afelé, hogy teljesen regenerálódjon – áll a brit Kelet-Angliai Egyetem kutatóinak kedden megjelent tanulmányában. Eszerint a régióban jelenleg kilencszer annyi teknős költ, mint az 1970-es évek végén. Ezzel az évente kikelő teknősök száma 70 ezer példánnyal növekedett.

Döntő jelentőséggel bírt, hogy a falvak lakói állatvédőként vesznek részt a teknősök védelmében. Így a több mint 2000 költőhelynek csupán 2 százalékát rabolták ki vadorzók a védett folyóparton. A nem védett partokon ellenben szinte minden fészket kiraboltak – írják szakértők a Nature Sustainability című szaklapban.

A régió más állatai is profitálnak a természetvédelemből.

Carlos Peres kutató szerint a tanulmány megmutatja, milyen hatékony, ha a helyi lakosokat mozgósítják a területek védelmére. „Általában nem működik, ha egy maroknyi városi kormányhivatalnokot bíznak meg azzal, hogy védjenek meg ötmillió négyzetkilométernyi Amazonas-vidéket” – mondta.

A helyi vadőrök azonban a hiányzó anyagi támogatásra panaszkodnak. „A partok őrzői elégedetlenek, mert veszélyes munkájukért csak kevés pénzt kapnak. Ez azt jelenti, hogy sokan éppen arra készülnek, hogy feladják a több évtizede sikeres munkát” – mondta Joao Campos-Silva, a tanulmány fő szerzője.

Miután a jobboldali populista Jair Bolsonarót választották meg Brazília új elnökévé, a környezetvédő szervezetek attól tartanak, hogy kemény megszorítások fogják érni a természetvédelmet.

Az Arrau-teknősök az édesvízi teknősök óriásai: akár 75-90 centiméteresre is megnőhetnek.

Borítókép: Arrau-teknős

Forrás: AFP/Cordier Sylvain/Hemis.Fr/Hemis

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!