konyhai bakik

2018.09.02. 11:01

Itt hibázzuk el a főzést

Ön dolgozott már életlen késsel, vagy helyezett vizes alapanyagokat a serpenyőbe?

A Bors Online összeállítást készített a leggyakrabban elkövetett hibákról, melyek miatt úgy érezhetjük, hogy „bukdácsolunk” a koyhában.

1. A hús felszeletelése

Mielőtt felvágná az egyben sült húst, először nézze meg a felszínét. Látni fogja a hosszanti csíkokat, vagyis a hús rostjait, ahogy végigfutnak rajta. Azt kövesse. A penge markolat felé eső, vastagabb részével indítsuk meg a mozdulatot, majd magunk felé húzzuk a kést, hogy a penge teljes hosszát használjuk. Egy jó séfkés elméletileg elvégzi helyettünk a munka nagy részét, ugyanis ha elég éles, tömege révén szinte magától fog átszaladni a húson.

2. Életlen kés használata

Az életlen késsel előbb fogja magát megvágni, minthogy szépen felszeletelné a zöldségeket, ugyanis könnyebben félre tud csúszni, mint egy éles vágóeszköz, így a hagymavágás még több könnyel jár majd, mint élvezettel.

3. Vizes hozzávalók a serpenyőben

Mielőtt a serpenyőbe tenné a zöldségeket, vagy akár a húst, papírtörlővel itassunk fel minden folyadékot belőle – ez a titka annak, hogy ne párolódni, szürkülni kezdjenek az ételek, hanem piruljanak, és ropogósan kerüljenek ki az edényből.

4. Túl sok alapanyag

Amikor nagyon sok hozzávaló kerül egyszerre az edénybe, akkor hirtelen lehűtjük vele annak hőmérsékletét, és inkább párolni kezdjük, mint pirítani. Hagyjon helyet és időt az ételnek, hogy csodásan kibontakozhasson!

5. Egyszerre melegítés

Rengeteg háziasszony először beleönti az olajat a serpenyőbe, majd elkezdi hevíteni. A nagy könyvben ez úgy van megírva, hogy először hevítse fel a serpenyőt, majd aztán öntse bele az olajat.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!