újra munkába áll

2018.05.07. 14:39

Jánoska-eresztéssel avatják fel a bajai hajómalmot

A felújított szerkezet szombattól ismét őrölni fog.

Virágokkal díszített, kivilágított kishajók és csónakok kísérik majd szombaton sötétedés után Nepomuki Szent János szobrát az úszó lampionokkal díszített Sugovicán, ahol Jánoska-eresztés alkalmából avatják fel és mutatják be a tizenegy éve készülő hajómalmot is Baján. Palik Vera, a Bajai Hajómalom Egyesület elnöke az MTI-nek azt mondta: a hajómalom munkálatai áprilisban is folytatódtak. A fém hajótest faborítást kapott, és visszatértek az erdélyi mesteremberek is, akik a lapátok egyes elemei mellett a malomház belső terének felszerelésén dolgoztak, miközben a helyiek a járópallók és a korlát elkészítésén dolgoztak.

A gyergyóiak az őrlőszerkezet beszerelését követően az ajándékba hozott és a fenékben elhelyezett villanymotorral a malom működését is bemutatták. A hajómalom végleges kikötőhelye a Dunán még nem készült el, így a szerkezet a Sugovicán áll, annak ereje azonban nem elegendő a hajómalom kerekeinek meghajtására.

Valaha 100 malom őrölte a Bácska gabonáját, csak a Duna Baját érintő három kilométeres szakaszán 51 hajómalom működött, megélhetést biztosítva malomtulajdonosoknak, molnároknak, kereskedőknek egyaránt.

A korábban jól menő kereskedővárosból Bécsig vitték a kiváló minőségű lisztet – elevenítette fel az egyesület elnöke. Mint mondta, a dunai hagyományok éltetésére 2007-ben egyesületet hoztak létre, és egy régi hajómalom mintájára kezdtek neki a több mint tíz éve tartó munkának.

A hajómalomban heti egy alkalommal fognak őrölni, a lisztet pedig – amelyet emberi fogyasztásra nem ajánlanak – kis zacskóban, ajándékként lehet majd hazavinni.

A magyarországi vízimolnárok örökségét bemutató vízi múzeum a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig az egyetlen olyan működő hajómalom lesz a Dunán, amelyet a folyó sodrása hajt – tette hozzá Pálik Vera. Beszélt arról is, hogy ha elkészül a dunai kikötő, a hajómalom kerekét leeresztik, a Duna vize pedig megforgatja az őrlőszerkezetet. Úgy alakítják azonban ki, hogy amikor a malom éppen nem üzemel, a kereket felemelik a víz fölé, hogy láthatóvá váljon. A régi időkben ugyanis a Bajához közeli hajómalmok az időjárástól függően március vagy április végéig a Sugovicán teleltek, majd október végéig a Dunán működtek.

Sokféle program lesz

A Türr István Múzeum az egykori hajómalmokat és fejlődésüket bemutató fotókiállítással készül, de lesz a témával kapcsolatos előadás is. A legkisebbeknek pedig a Hétszínvilág Játékműhely vezetésével a szervezők kézműves foglalkozásokkal készülnek.

A fiatal asszonyok és lányok a sárközi faluk különleges kelt tésztájának fortélyait leshetik el, hiszen mindkét kemencébe begyújtanak a programok idejére, hogy a hajómalom építésének támogatásában résztvevőket megvendégelhessék a sárközi

Az átadási ünnepségre a hajómalom építési munkálatainak egyes állomásait bemutató képeslapsorozatot is kiadtak, a Magyar Posta pedig egyedi bélyeget tervezett. Az igazi ritkaságnak számító halmotívumos bélyeg és leporelló megvásárlásával a hajómalom működtetése támogatható.

Borítókép: A hajómalom építés alatt, tavaly

Fotó: baon.hu/Kubatovics Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!