történelem

2021.06.20. 15:05

Jelentős gall régészeti helyszínt tártak fel Franciaországban

Nagy gall falusi települést, valamint két ritka szobortöredéket tártak fel a Párizstól 110 kilométerre délnyugatra fekvő Arteney-ben folytatott ásatások során – közölte az INRAP régészeti intézet.

Archaeological excavations. Young archaeologist excavating part of human skeleton and skull from the ground.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Egy ipari park létesítését megelőző feltáró ásatásokon, amelyek július végén fejeződnek be, két jelentős mezőgazdasági régészeti lelőhelyre bukkantak Beauce tájegységben.

A legnagyobb birtok, amelyet óriási, helyenként három méter mély és nyolc méter hosszú árkok öveznek, egy gazdag gall tulajdona volt.

„A tulajdonos így akarta megmutatni a társadalmi állását és a hatalmát” – magyarázta az ásatás vezetője, Jean-Philippe Gay.

„Minél gazdagabb volt valaki, ezt annál mélyebb árkokkal demonstrálta. Az építménnyel nagy benyomást akartak kelteni. Ha a látogató megérkezik az udvar bejáratához, egész rendszer készteti arra, hogy sajátos szemszögből lássa a dolgokat, és nagyra értékelje a birtokot” – mondta az őstörténet szakértője, aki munkatársaival együtt rekonstruálta az épületek elhelyezkedését.

Az előkerült tárgyak között két jelentősebb lelet volt az INRAP szerint. Az egyik egy kelta stílusú szobor töredéke: mészkő talapzaton egy kezét hasán tartó alak látható. Egy másik, szintén kelta stílusú égetett cserépdarab egy tágra nyitott szemű, szakállas férfit ábrázol.

Bár kelta stílusú, mindkét ritka tárgy a gall hagyományokat őrzi az INRAP szerint.

A tereprendezési munkák szeptemberben kezdődnek.

A nagyközönség mintegy tizenöt más régészeti helyszínnel együtt péntektől vasárnapig az Európai Régészeti Napok keretében látogathatja az arteney-i ásatásokat.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!