fontos eredmény

2019.09.11. 15:04

Két életképes orrszarvúembrióval kezdődhet a faj megmentése

A megtermékenyített petesejteket más orrszarvúakba kell majd beültetni, mert az utolsó két északi szélesszájú nőstény egészségi állapota nem engedi ezt.

Forrás: Wikipedia

Fotó: Michael Dalton

Két életképes északi szélesszájú orrszarvúembriót sikerült létrehoznia egy nemzetközi tudóscsoportnak, amely azon dolgozik, hogy megmentsék a kihalás szélére jutott állatfajt.

Kenyai, német és cseh tudósok augusztus 22-én nyertek ki tíz petesejtet két nőstény északi szélesszájú orrszarvútól, Najintól és Fatutól a kenyai Ol Pejeta vadvédelmi területen. A szakemberek pár nappal később tízből hét petesejten hajtottak végre mesterséges megtermékenyítést északi szélesszájú orrszarvúbikák lefagyasztva őrzött spermáit felhasználva.

Najin, Fatu és párjaik, Sudan és Suni 2009-ben a csehországi állatkertből kerültek az Ol Pejetába abban a reményben, hogy természetes úton lesznek borjaik. A nőstények nem lettek vemhesek, de az azóta elhunyt hímek spermáját még haláluk előtt lefagyasztották.

Thomas Hildebrandt professzor, a német Leibnitz Állatkert és Vadvilág Kutatóintézet vezető munkatársa nagyon fontos állomásnak nevezte a veszélyeztetett faj fennmaradása szempontjából az elért eredményt. Mint kifejtette: a két életképes embrióval folytatódhat a faj megmentése.

A mesterségesen megtermékenyített petesejtek közül csak Fatu két petesejtjéből fejlődött ki életképes embrió. Ezeket lefagyasztották, hogy szállítani tudják. Az embriókat déli szélesszájú orrszarvú nőstényekbe ültetik majd, mivel egészségi állapota miatt sem Najin, sem Fatu nem képes kihordani az utódokat.

Az északi szélesszájú orrszarvú egykor általánosan elterjedt volt az afrikai kontinens északi részén, Ugandában, Dél-Szudánban, Kongóban és Csádban. Az évtizedekig tartó orvvadászat azonban megtizedelte a populációt.

A tudósok végső célja, hogy legkevesebb öt példányt tudjanak szabadon engedni az afrikai vadonban, ennek megvalósításához évtizedekre lenne szükség.

Borítókép: Sudan az északi szélesszájú orrszarvú, az alfajának utolsó hím példánya volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!