nem egy sétagalopp

2019.10.07. 10:05

Kétszáz kilós akkumulátorokat cserélgetnek a Nemzetközi Űrállomáson

A művelethez nem elég egy robotkar, emberi erő is szükséges.

Forrás: Shutterstock

Megkezdték vasárnap azoknak az űrsétáknak a sorozatát a Nemzetközi Űrállomás asztronautái, amelyek célja régi akkumulátorok kicserélése a létesítményen.

Christina Koch és Andrew Morgan három, tízéves nikkel-hidrogén akkumulátort cserélt ki, két új lítiumion-akkumulátorra, amelyek teljesítménye jóval nagyobb, így két régi helyett egy új is elég.

Egy-egy ilyen akkumulátor csaknem 200 kilót nyom, és majdnem akkora, mint egy kisebb hűtőszekrény. Feladata, hogy az alapvetően napelemes energiaellátású űrállomáson akkor is legyen áram, amikor a létesítmény a Föld árnyékába kerül. Kicserélésükhöz az űrhajósoknak maguknak kell megmozgatniuk a nagy tömegű alkatrészeket, mert az űrállomás robotkarja nem éri el őket. Ezért terveznek összesen öt űrsétát az alkatrészek cseréjéhez. Az új akkumulátorokat viszont már előreláthatólag soha nem kell majd cserélni, mert az űrállomás tervezett élettartamának végéig bírni fogják.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!