Rocktörténelem

2019.11.13. 18:21

Kiállítják a Rolling Stones első koncertturnéján készült fotókat

A képeket először mutatják be a nyilvánosságnak a londoni tárlaton.

The Rolling Stones band members (L-R) Ronnie Wood, Mick Jagger, Charlie Watts and Keith Richards perform on stage during their "No Filter" tour at NRG Stadium on July 27, 2019 in Houston, Texas. (Photo by SUZANNE CORDEIRO / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Suzanne Cordeiro

Kiállítják a Rolling Stones együttes első, 1963-as koncertturnéján készült fekete-fehér fotósorozatot Londonban. A képeket először mutatják be a nyilvánosságnak a novemberi tárlaton.

A fotók egy londoni lemezstúdióban és egy cardiffi fellépésen készültek. Ezt követően ötven évig pihentek Gus Coral fotós ágya alatt, míg el nem határozta, hogy leporolja őket. A képek a banda kezdeti szárnypróbálgatásait örökítik meg. Egy fotón az együttes tagjai adják össze a pénzt a taxisofőrnek, egy másikon pedig az látható, ahogy néhány nézőjük a cardiffi koncertre vár az esőben.

Coral, aki 26 évesen készítette a fotókat, felidézte: már akkor sejtette, hogy az együttes különleges. Mint mondta, nyilván nem tudhatta, hogy mekkora világsztárokká válnak, és milyen sokáig zenélnek majd, de azt érezte, hogy fontos szerepük lesz a második világháború utáni korszak új kulturális irányzataiban. Miközben Mick Jagger, Keith Richards, Billy Wyman, Charlie Watts és Brian Jones az I Wanna Be Your Man című szám felvételére várt Londonban, Coralt lenyűgözte a zenészek profizmusa.

Nem úgy viselkedtek, ahogy az ember egy zenekarról gondolná, nem forgatták fel a szállodát és nem vártak rájuk 16 éves lányok

mesélte a fotós, aki szerint inkább „komoly embernek tűntek, akik komoly munkát végeznek, és felvesznek egy számot.

Coral és néhány barátja elkocsikázott Cardiffba, hogy dokumentálják a koncertet, amihez teljes felhatalmazást kaptak.

Bementünk a színházba. Semmi sajtó, sehol egy másik fotós, sehol egy korlátlan belépést biztosító kitűző, vagy ilyesmi. Teljesen szabad kezet kaptam, és ők abszolút természetesen viselkedtek. Nem pózoltak, és semmilyen módon nem keresték a nyilvánosságot

mesélte.

A Black and White Blues – Where it all Began című kiállítás a londoni Curtain Hotelben november 18. és december 2. között tekinthető meg.

Borítókép: a The Rolling Stones brit rockegyüttes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!