vegyszerek nélkül

2018.09.19. 07:40

Kifejlesztettek egy új fagymentesítő technológiát

Az amerikai Virginia Tech műszaki egyetem kutatóinak elsőként sikerült kifejleszteniük egy olyan, vegyszerek és energiafelhasználás nélkül működő fagymentesítő technológiát, amely korlátlan ideig képes egy felület 90 százalékát szárazon és jégmentesen tartani.

„A fagyás jelentette problémát évek óta próbálják megoldani a kutatók” – mondta Farzad Ahmadi, az egyetem doktorandusza.

A hagyományos jégtelenítési módszerek közé tartozik a fagyásgátló vegyszerek használata és az olyan energiaigényes megoldások, mint a fűtés. Újításnak számítanak az olyan speciális borítások, amelyek védenek a fagyás ellen, ám ezek a burkolatok nem tartósak és könnyen lekopnak.

„Mi azonban a jég egyedülálló kémiáját használjuk fel a fagyás kivédéséhez”

- magyarázta Ahmadi, az ACS Applied Materials & Interfaces című tudományos folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője.

A kutatók mikrobarázdák hálózatát alakították ki egy apró, kezeletlen alumíniumlapon. Ezek a mikrobarázdák alkotják a felület „beáldozott részét” – mindössze 10 százalékát -, amelyre a jégképződés korlátozódik, olyan alacsony nyomású zónákat kialakítva, amelyek kivonják a nedvességet a levegőből, biztosítva, hogy a felület maradék 90 százaléka teljesen száraz és jégmentes maradjon még fagypont alatti hőmérsékletű, nyirkos környezetben is.

Jonathan Boreyko, az egyetem munkatársa szerint a fejlesztés valódi ereje abban rejlik, hogy

mivel maguk a jégcsíkok „végzik a munkát”, a technológia bármilyen felületen alkalmazható.

A szakemberek szerint a technológiát hasznosítani lehetne egyebek között a repülőgépek szárnyán és az autók szélvédőjén.

A módszerrel továbbá csökkenteni lehetne a hagyományos jégtelenítési módszerek környezetre gyakorolt káros hatásait.

Ahhoz, hogy egyetlen repülőgép szárnyait egyetlen útra fagymentesítsék, több ezer liter vegyszerre van szükség.

A vegyi anyagok aztán a talajvízbe kerülnek, vagy apró cseppecskék formájában szétszóródnak a levegőben.

Borítókép: illusztráció

Shutterstock / alexkich

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!