Versenyt futottak az idővel

2019.11.01. 13:09

Kilenc tigrist menekítettek a poznani állatkertbe

A legyengült, éhes és szomjas állatok a lengyel-fehérorosz határon rekedtek a szükséges úti okmányok hiányában.

Koroszczyn, 2019. október 31. Tigris egy teherjármûben, a Fehéroroszországgal határos kelet-lengyelországi Koroszczynnál levõ átkelõhelyen 2019. október 30-án. Az állat egyike azon kilenc tigrisnek, amelyeket a szükséges állategészségügyi okmányok nélkül október 22-én indítottak útnak Róma környékérõl egy dél-oroszországi, dagesztáni cirkuszba. Az egyik nagyvad elpusztult az úton, megmaradt társainak a nyugat-lengyelországi Poznan állatkertje nyújt menedéket amíg felerõsödnek, késõbb egy spanyolországi állatmenhelyre küldik õket. A lengyel ügyészség állatkínzás címén indított eljárást az ügyben. MTI/PAP/Wojtek Jargilo

Forrás: MTI/PAP

Fotó: Wojtek Jargilo

Versenyt futottak az idővel szerdán a poznani állatkert illetékesei annak érdekében, hogy még élve biztonságos helyre, a nyugat-lengyelországi állatkertbe kerülhessen kilenc, az országon átutazó tigris, amely a lengyel-fehérorosz határon rekedt a szükséges úti okmányok hiányában.

A vészesen legyengült, éhes és szomjas nagymacskák szombat óta rostokoltak szűk faládákban a határon, mert nem rendelkeztek a Fehéroroszországba való belépéshez szükséges állategészségügyi okmányokkal.

Az állatkert szóvivője szerdán szörnyűségesnek nevezte a tigrisek helyzetét, melyek közül egy útközben már elpusztult emésztőrendszeri problémák miatt.

A tigrisszállítmányt október 22-én indították útnak Olaszországból, Róma környékéről, és egy dél-oroszországi, dagesztáni cirkusznak szánták őket.

A poznani állatkert szóvivője, Malgorzata Chodyla szerint ellátásuk már útközben sem volt megfelelő, mert csirkével etették őket, ami nem megfelelő táplálék tigriseknek, ezért is pusztulhatott el az egyik állat. A ládák némelyikén külön szellőzőnyílás sem volt.

A belorusz határtól 500 kilométerre fekvő Poznan polgármestere, Jacek Jaskowiak szerda délután a Twitteren jelentette be, hogy a hatóságok engedélyezték a tigrisek Poznanba szállítását. Az állatok – ha élve megérkeznek addig maradnak az ottani állatkertben, amíg felerősödnek, később egy spanyolországi állatmenhelyre küldik őket.

Az egyik nagyvad elpusztult az úton, megmaradt társainak a nyugat-lengyelországi Poznan állatkertje nyújt menedéket amíg felerősödnek, később egy spanyolországi állatmenhelyre küldik őket.
Fotó: Wojtek Jargilo / MTI/PAP

Állatkínzással gyanúsítja meg a lengyel ügyészség a lengyel-fehérorosz határon rekedt tigrisszállítmánnyal kapcsolatban őrizetbe vett orosz állampolgárt

közölte csütörtökön Lublin város kerületi ügyészségének szóvivője.

A lublini kerületi ügyészség szóvivője csütörtökön a PAP hírügynökséggel közölte: őrizetbe vettek egy orosz állampolgárt, a szállítmány szervezőjét, akit még a nap folyamán kihallgatnak. Az ügyészség azonban már úgy döntött, hogy állatkínzással fogják meggyanúsítani, mert a férfi nem biztosított megfelelő körülményeket a tigrisek szállításához, a ketrecek túl szűkek voltak, az eledel nem volt megfelelő mondta el a szóvivő.

A poznani állatkert csütörtökön közölte: az odaérkezett tigrisek élnek ugyan, de nagyon rossz állapotban vannak.

Amint az állatok felerősödnek, a lengyelországi állatkertekből egy spanyolországi állatmenhelyre küldik őket.

Jerzy Kwiecinski lengyel pénzügyminiszter csütörtökön a PAP-nak elmondta: a környezetvédelmi és az agrárügyi tárcával együtt kezdeményezi egy állatmenhely létesítését Lengyelország keleti határának közelében.

Borítókép: Tigris egy teherjárműben, a Fehéroroszországgal határos kelet-lengyelországi Koroszczynnál levő átkelőhelyen 2019. október 30-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!