ők lesznek az elsők

2018.05.21. 13:30

Kína robotot küld a Hold sötét oldalára

A távirányítású szerkezettel az a műhold tartja majd a kapcsolatot, amelyet tegnap lőttek ki az űrbe.

This undated picture released on May 21, 2018 shows employees loading the Queqiao ("Magpie Bridge") satellite at the Xichang launch centre in Xichang, China's southwestern Sichuan province. China on May 21 launched a communications relay satellite that will allow a rover to send images from the far side of the Moon on an unprecedented mission later this year. / AFP PHOTO / - / China OUT

A Föld és a Hold rejtett oldalának vizsgálására 2018-ban telepítendő robot kommunikációját biztosító műholdat bocsátott fel hétfőn Kína – közölte hétfőn a kínai űrkutatási hivatal.

A Hosszú Menetelés-4C típusú rakétát vasárnap este közép-európai idő szerint 23 óra 28 perckor bocsátották fel a délnyugat-kínai Hszicsang indítóállomásról a Csüecsiao nevű műholddal. amely jelenleg folytatja útját a világűrben – közölte a kínai Nemzeti Űrkutatási Hivatal.

Amikor a távirányítású robot a Holdra érkezik, a műhold olyan helyen tartózkodik majd, hogy biztosíthassa a kapcsolattartást a Földdel.

„Ez a rakétaindítás létfontosságú volt Kína számára annak érdekében, hogy az első ország legyen, amely képes lesz szondát küldeni a Hold rejtett felszínére és azt feltárni” – mondta Csang Li-hua, a műhold-program egyik vezetője a Hszinhua hírügynökség szerint.

A Yutu holdjáró a Csang'o-3 fotóján, 2013-ban. AFP

A földi szakemberek a műhold segítségével ellenőrizhetik az ókori mitológiai holdistenről Csang'o-4 nevet kapott robotot.

A Hold rejtett arca az égitestnek a Földről nem látható féltekéje, 1959 óta készülnek róla felvételek, de eddig még nem tárták fel.

A robotot 2018 végéig juttatják el a Déli-Pólus-Aitken-medencéhez. Ez lesz a második távirányítású kínai jármű a Holdon. 2013-ban Kína már jutatott el holdjárót Jáde Nyúl néven az égitestre, amely ugyan többször is működésképtelen volt, de végül 31 hónapon át pásztázta a Hold felszínét, jóval tovább, mint a várt élettartama.

Kína eurómilliárdokat fektet a hadsereg által összehangolt űrprogramjába. Peking 2022-re szeretne emberek lakta űrállomást építeni a Holdra.

Borítókép: AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!