Veszélyes találkozás

2021.08.16. 07:20

Kocogó férfira támadt egy medve Szlovéniában – ezért nem engedik kilőni

Emberre támadt egy barnamedve Szlovéniában, de a hatóságok nem adtak engedélyt a kilövésére, mert szakértők szerint a 30 éves kocogó által az erdőben meglepett nőstény állatnak nem volt más választása, mint szembe menni az emberrel.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az eset augusztus 9-én történt az ország délnyugati részén fekvő Pivka városka környékén.

A medve rátámadt a férfira, aki azonban visszaütött, ezért a ragadozó meghátrált, de aztán visszatért és újra a kocogóra támadt.

A férfi kórházba került, de sérülései nem életveszélyesek.

A szlovén erdészeti szolgálat szakértői azt állapították meg, hogy

a medvének nem volt lehetősége más irányban kitérni az ember elől, ezért nem javasolták az állat elejtését, így – mint az pénteken ismeretessé vált – a környezetvédelmi minisztérium nem adott ki engedélyt a kilövésére.

Ez volt Szlovéniában az első, a hatóságok előtt is ismert medvetámadás 2020 májusa óta, amikor egy 56 éves férfi botlott egy barnamedvébe a Skofljica melletti erdőben, Ljubljanától délre.

Amúgy Szlovéniában évi átlagban két medvetámadás történik, nem számítva azokat az eseteket, amikor a medve csak színleli a támadó szándékot, és valójában csak elijeszteni akarja a közelébe került embert

– közölték szakértők.

Szlovéniában 1000 körül lehet a barnamedvék száma.

Idén augusztus 11-ig 130 medvét öltek meg emberek, közülük 121-et a kormány engedélyével ejtettek el, kilenc állatot holtan találtak.

A környezetvédelmi minisztérium szerint a barnamedve-populáció Szlovéniában „kedvező, javuló tendenciát” mutat.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!