matuzsálem

2020.08.29. 15:02

Korrekordot döntött a budapesti állatkert mhorr-gazellája

A 19 éves és négy hónapos nőstény immár minden idők leghosszabb ideje élő példánya a vadonban már kihalt patások között.

Korrekordot döntött Evita, a budapesti állatkertben élő mhorr-gazella. A 19 éves és négy hónapos nőstény immár minden idők leghosszabb ideje élő példánya a vadonban már kihalt patások között.

A nőstény mhorr-gazella a Fővárosi Állat- és Növénykert Szavannakifutójában, valamint a hozzá tartozó istállóban él hat társával.

Evita már egy ideje a legidősebbnek számított világ valamennyi élő mhorr-gazellája között, most abszolút korrekordot döntött – közölte az intézmény szombaton.

Mint írták, a legtöbb állatfaj esetében csak az állatkertben élő egyedek pontos születési adatai ismertek, így csak sejteni lehet, hogy a vadonban sincs idősebb állat. A mhorr-gazellák esetében azonban ez egészen biztos, mivel természetes élőhelyükről már évtizedekkel ezelőtt kipusztultak, így ma csupán állatkerti állatok vannak.

A rekordot eddig egy korábban élt, Separada nevű állatkerti mhorr-gazella tartotta, aki 19 éves és 4 hónapos korában elpusztult, de Evita két nappal már biztosan túlélte, és egészséges.

A mhorr-gazellák természetes élőhelyükön legfeljebb 10-12 éves korukig éltek. Állatkertben valamivel tovább, de a 15-16 évesnél idősebb állatok már ritka kivételnek számítanak.

Evita 2001 áprilisában született a Berlini Állatparkban és 2008 óta él a Fővárosi Állat- és Növénykertben, amely ekkor csatlakozott a vadon már kihalt, ritka patások állatkerti tenyészprogramjához. Az első budapesti születésű mhorr-gazella 2009-ben jött a világra, és Evita is több alkalommal ellett azóta, hogy Budapestre érkezett.

A mhorr-gazella (Gazella dama mhorr) a dámgazella (Gazella dama) egyik alfaja, amely eredetileg Északnyugat-Afrikában volt őshonos. Az utolsó vadon élő példányokat az 1960-as, 1970-es években figyelték meg.

1971 és 1975 között tizenegy mhorr-gazellát, két hímet és kilenc nőstényt szállítottak Almeríába Spanyol-Szaharából, ezek a mai állatkerti populáció alapítói.

A populáció tervszerű szaporítása José Antonio Valverde spanyol biológus és környezetvédő kezdeményezésére indult el.

Borítókép: Budapest Zoo / facebook

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!