egyértelmű siker

2019.04.04. 17:47

Látványosan csökkenti a HPV-oltás a méhnyakbetegségek számát

Egy nagy létszámú, hosszú távú kutatás szerint a betegségek majdnem 90 százalékát sikerült megelőzni az immunizálással.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Africa Studio

A humán papillomavírus (HPV) szexuális úton fertőz, egyes típusai méhnyakrákot okoznak. A British Medical Journal orvosi szaklap friss számában megjelent tanulmány szerint mióta 10 évvel ezelőtt bevezették a lányok rutinszerű oltását a vírus ellen, szinte teljesen eltűntek azok az esetek, melyeknél a méhnyakrákot megelőző állapotot diagnosztizáltak.

Azt találták, hogy a vakcina majdnem 90 százalékkal csökkentette a rákot megelőző állapotban lévő sejtek számát, a védőoltási program „felülmúlta a várakozásokat”.

Az elmúlt évtizedben a lányok 12-13 éves korukban rutinszerűen megkapták a HPV-oltást az Egyesült Királyságban. Skóciában a lányok mintegy 90 százalékát immunizálták.

A Strathclyde-i, az Edinburgh-i, Aberdeeni és a Glasgow-i Caledonian Egyetem munkatársai mintegy 140 ezer fiatal nő adatait elemezték. Mindannyian 2008 és 2016 között vettek részt az első méhnyakrákszűrésükön.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a védőoltási program a „méhnyakrákhoz vezető betegségek számának látványos csökkenéséhez vezetett”. Hozzátették, hogy a vakcina „nagyon hatékony” és a jövőben jelentősen visszaszorítja a méhnyakrák előfordulását.

A méhnyak daganata a rák második leggyakoribb fajtája a 35 év alatti brit nők körében.

Amikor a védőoltási program elkezdődött, a kutatók úgy vélték, a vakcina a HPV két típusát tartja távol, ezek a méhnyakrákos esetek 80 százalékát okozzák. Most azonban azt találták, hogy Skóciában a méhnyakrákot megelőző betegségek majdnem 90 százalékát sikerült megelőzni vele.

A csökkenés még a be nem oltott nőknél is jelentkezett, ami arra utal, hogy a védőoltási program jelentős „nyájimmunitást” hozott létre, vagyis az oltatlanokat is védi Skóciában.

Korábbi kutatások szerint a HPV más ráktípusok, mindenek előtt a nyak, a fej, a női nemi szervek és a végbél daganatainak kialakulásában is szerepet játszik.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!