mázli

2018.10.21. 13:27

Még az óriási tűzvész sem pusztíthatta el a 12 ezer éves Luziát

Megmenekült a tűz martalékává lett riói múzeum egyik legjelentősebb lelete.

80904137. Río de Janeiro, 4 Sep. (Notimex-UFRJ).- Los bomberos que trabajan en el Museo Nacional de Río de Janeiro, incendiado el domingo, hallaron un cráneo entre los escombros del edificio que podría ser el de “Luzia”, un fósil humano con cerca de 11 mil 500 años y considerado uno de los más antiguos de toda América. NOTIMEX/FOTO/UFRJ/COR/ACE/

A Rio de Janeiró-i brazil nemzeti múzeum szeptember elején égett le, de most kiderült, hogy az intézmény egyik legjelentősebb lelete – egy nőnek az amerikai kontinensen talált egyik legrégebbi, 12 ezer éves maradványa – megúszta a tragédiát.

Az intézmény hét végi bejelentése szerint az emberelődök egyik leghíresebb képviselője, a 3,2 millió éve élt Lucy maradványai után Luziának nevezett nő koponyájának és combcsontjának darabjaira néhány nappal ezelőtt bukkantak rá a romok alatt.

„A koponya csaknem egészét megtaláltuk, a töredékek 80 százalékát azonosítottuk, és ez az arány még növekedhet” – jelentette be Alexander Kellner, a múzeum igazgatója.

Fotó: AFP / NOTIMEX / FOTO / ESPECIAL / COR/ACE/

Luzia volt az egyik legnépszerűbb látványosság a szeptember 2-án porig égett múzeumban. A Brazíliában talált legrégebbi, új kőkorszakbeli emberi maradványokra 1970-ben bukkant egy francia-brazil expedíció Minas Gerais szövetségi állam területén. A felfedezés révén megváltozott a tudósok véleménye az amerikai kontinens benépesüléséről, a szénizotópos kormeghatározás ugyanis kimutatta, hogy az ember az addig véltnél sokkal korábban jelen volt már a kontinensen.

Brit szakértők, a Manchesteri Egyetem kutatói később elkészítették arcának digitális rekonstrukcióját és Luzia szobrát is. Utóbbi a Rio de Janeiró-i intézmény 20 millió darabos gyűjteményének nagy részével együtt megsemmisült. Az eredeti koponyát azonban fémtárolóban, egy szekrényben őrizték, ennek köszönhetően maradt fenn, és noha a koponyadarabok megsérültek, a szakemberek Claudia Rodrigues professzor szerint rendkívül bizakodók, a károk ugyanis kisebbek a vártnál.

Az 1818-ban alapított múzeum számított az egyik legnagyobb természettudományi és néprajzi múzeumnak Latin-Amerikában. Elsősorban 26 ezer darabos paleontológiai gyűjteményéről volt ismert.

Luzia mellett egy dinoszaurusz-csontváz és a Brazíliában talált legnagyobb meteorit, az 5,3 tonnás Bendego volt az intézmény kollekciójának leghíresebb darabja. A szeptemberi tűz oka még mindig ismeretlen.

A dél-amerikai térségből származó darabokon kívül a múzeumban egyiptomi múmiákat, ógörög és római kori szobrokat és etruszk kincseket is őriztek.

UNESCO-szakértők szerint hosszú évekbe telik majd a múzeum és gyűjteménye helyreállítása.

Borítókép: Így festhetett valamikor Luzia / AFP / UFRJ / NOTIMEX

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!